Verseny

2021.07.28. 13:55

Díjat érhet Szolnok huszonhat ágyásának hatvanezer dísznövénye

Lezárult a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny nevezési szakasza. A pályázaton több mint háromszázhúsz önkormányzat – köztük Szolnokkal – méretteti meg magát, számos határon túli magyar település is nevezett. A szervezőbizottság lassan megkezdi a helyszíni kiértékeléseket – a zöldfelületeket, parkokat vizsgálják. Vajon mi várja őket megyeszékhelyünkön?

Köllő Judit

A munkások folyamatosan gondozzák az ágyásokat

Fotó: Kiss János

A Virágos Magyarország megméretés felhívja a figyelmet az egészséges környezet és a környezettudatosság fontosságára, valamint hozzájárul a természeti és épített örökségünk megőrzéséhez és gyarapításához. A pályázatra Szolnok már többször is nevezett: 2017-ben például a „Legvirágosabb úti cél” közönségszavazás első helyét, 2018-ban pedig a fődíjat sikerült elhódítani.

A munkások folyamatosan gondozzák az ágyásokat
Fotó: Kiss János

Vajon idén milyen esélyekkel vág neki a versenynek a város?

– Augusztus harmadikán érkezik a megyeszékhelyre a megméretés zsűrije, a végleges döntésre pedig csak októberben számíthatunk – mondta megkeresésünkre a városháza marketingosztályának vezetője.

Öhlbaum Emese arról is beszélt, hogy a „Legvirágosabb úti cél” kiírás lényege, hogy a települések képei egy-egy hétre felkerülnek a Virágos Magyarország közösségi oldalára. A játékszabály egyszerű: amelyik nevező képe a legtöbb reakciót kapja, az nyeri el az adott kategóriában a közönségdíjat. Szolnok a harmincezer fő feletti települések kategóriájába tartozik, ahol a közönségszavazásra augusztus másodika és nyolcadika között lesz lehetőség.

Szolnok idén is jó esélyekkel indul, a városban ugyanis huszonhat virágágyás található, melyekben körülbelül hatvanezer növényt csodálhatunk. Legutóbb huszonötféle virágot ültettek ki, melyek közül igazán kedvelt a kála, a krókusz, a napvirág és a muskátli is. Utóbbiból összesen hatszáz darabbal találkozhatunk a város kandeláberein. Fodor György, a virágokat gondozó Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. vezetője kiemelte, a növényházban és a közterületen dolgozó munkatársaik mindent megtesznek a minél szebb látvány érdekében.

Ebben az időszakban a gyomlálás adja a legnagyobb munkát, de a folyamatos locsolásra is szükség van

A zsűri tagjai várhatóan a napokban érkeznek Szolnokra, hogy szemügyre vegyék a megyeszékhely parkjainak és kertjeinek virágágyásait. Fodor György, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a város vezetése mindig is fontosnak tartotta, hogy virágos felület borítsa a megyeszékhelyet.

– Különösebben nem készülünk erre a versenyre, hiszen munkatársaink folyamatosan, a megszokott módon végzik munkájukat. Ebben az időszakban nagyon sokat gyomlálunk, hiszen a gaz nő a leggyorsabban. A sok locsolásnak köszönhetően a virágaink szépen fejlődnek. Nagy figyelmet szentelünk a köztisztaságra is, így az ágyások, burkolatok és kavicsos felületek közötti gyomirtását is megkezdtük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában