Alföldi Fazekas Triennálé

2021.07.23. 06:58

Egyedi látásmódjával hódított a mezőtúri Bihary Kamilla

A mezőtúri Bihary Kamilla modern köntösbe öltöztette a hagyományos művészetet, melynek köszönhetően Folk Trend különdíjban részesült a tizenötödik Alföldi Fazekas Triennálén. A fiatal tehetség gyerekkorától kezdve édesanyjától és nagymamájától tanulta a fazekasság fortélyait, így nem meglepő művészetének sikeressége.

Köllő Judit

A tizenötödik Alföldi Fazekas Triennálén Bihary Kamillának ítélték oda a Folk Trend különdíjat

Fotó: Nagy Balázs

A pályázat célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása és továbbfejlesztése, a mai lakáskultúrába való beillesztése a néprajzi szakirodalom felhasználásával, mely Csupor István néprajzkutató emlékére készült.

– Általában édesanyám szokott noszogatni, hogy nevezzek pályázatokra, azonban most más volt a helyzet – hangsúlyozta Kamilla.

– Az volt az első érzésem, amikor megláttam a feladatkiírást, hogy mindezt nekem találták ki. Hiszen egy hagyományos tárgyat kellett átdolgozni olyan formába, hogy mai, modern enteriőrbe is megjelenhessen, én pedig ezzel foglalkozom. Ugyanis hagyományos tárgyakat, csempéket és mosdótálakat készítek egy kis modern köntösbe öltöztetve, ennek apropóján teljes mértékben a magaménak éreztem ezt a feladatot.

A tizenötödik Alföldi Fazekas Triennálén Bihary Kamillának ítélték oda a Folk Trend különdíjat
Fotó: Nagy Balázs

Kamilla a tradicionális tárgyakat finom pasztell színekkel és hagyományos motívumokkal díszítette, melyeket nemcsak lemásolt az eredeti tárgyakról, hanem át is dolgozta azokat.

– Már az egyetemen rajongtam a csempékért, így nem is volt kérdés számomra, hogy két csempeképpel és egy mosdótállal jelentkezem – mesélte a fiatal tehetség.

– Kellett választanunk egy forrásanyagot, amiből dolgozunk. Mezőtúri, tiszafüredi és miskolci virágmintákat használtam, modernebb, de hozzá illő pasztell színekkel ötvözve, melyek közül a zöld, a világoskék, a fehér és a barna játszott nagy szerepet. Az érdekesség még ebben az egészben az, hogy a mezőtúri képet korábban egy megrendelő kérte tőlem, aki egy alföldi virágmintás motívumot szeretett volna a konyhájába, így ezt is beadtam a pályázatra. Hozzátette, az egyetemen szerette meg a csempe művészetét, mely a mai napig is nagy szerelem számára.

– A tanulmányaim során sokat kellett textilmunkákat végeznünk, ami hozzám nem állt annyira közel, így amikor csak lehetett más anyagokkal is dolgozni, mindig a kerámiákhoz fordultam. A nagymamámtól és az édesanyámtól átvett hagyományos dolgokat szeretném továbbörökíteni kicsit modernebb formában.

A portugáliai tanulmányaim alatt megszerettem a kinti épületeket és házakat, amiket kivétel nélkül kerámiák díszítenek, különböző színes formákban, melyek azonnal elvarázsoltak engem. Később pedig úgy hozta a sors, hogy édesanyámat felkeresték, hogy készítsen falicsempét, ő pedig hozzám továbbította a megrendelőket, így magától értetődően alakult a foglalkozásom.

Munkája egyben a szenvedélye is

– Soha nem gondoltam volna, hogy mindez megvalósulhat számomra – mondja Bihary Kamilla. – Hiszen a munkám a szenvedélyem. Minden egyes alkotást imádok elkészíteni, és a legnagyobb elismerés számomra a sok pozitív visszajelzés, hogy valakinek a konyhájában vagy fürdőszobájában megjelenik a munkám gyümölcse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában