Jászkunság

2021.07.29. 19:58

Ezeket vegyük számításba, mielőtt belevágnánk az ingatlanvásárlásba

Nem érdemes ötletszerűen lecsapni egy-egy házra vagy lakásra.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elérhető otthonteremtési támogatások sokakat arra ösztönöznek, hogy belevágjanak az ingatlanvásárlásba. Nem érdemes azonban ötletszerűen lecsapni egy-egy házra vagy lakásra csak azért, mert nagyon kedvezőnek tűnik a vételár.

– Fontos, hogy előzetesen minden körülményről tájékozódjunk az adásvételi szerződés megkötése előtt, így utólag sem éri csalódás a vásárlót – hangsúlyozta Sarkadi Nikoletta ingatlanértékesítő.

– Azon túlmenően, hogy rendben van-e a tulajdoni lap és milyen az épület műszaki állapota, olyan tényezőket is érdemes számításba venni, mint például, hogy a kiszemelt lakóhelyen mennyire optimális a közlekedés, vagy milyen a szomszédság.

Sokan eleve úgy keresik az ingatlant, hogy csak ezen vagy azon a környéken vennének, ez valamennyire megkönnyíti az értékesítők dolgát is.

– De mi is fel szoktuk hívni rá a figyelmet, ha mondjuk autószerelő-műhely van a szomszédban, vagy három házzal odébb óvoda működik, mivel ez egyeseknél kizáró tényező. A kistelepüléseken van, aki kimondottan olyan házat keres, ami közel esik a vasútállomáshoz, mert vonattal fog közlekedni. Vagy máshonnan Szolnokra költözni, például a Széchenyi-lakótelepre, és érdeklődik, hogy milyen buszjáratok járnak arrafelé. Akinek autója van, fontos tudnia, hogy lehet-e a közelben garázst bérelni, vagy vásárolni, ha hosszú távra tervez – fejtette ki az ingatlanértékesítő.

Van olyan tényező, amire gyakran a leendő lakásvásárló sem gondol előre. Tipikusan ilyen például, hogy a társasházban a kiszemelt lakás alatt vagy fölött tartanak-e kutyát, vagy zongorázik-e valaki naponta akár hat-nyolc órán keresztül is. Vannak, akik ilyenkor inkább másik lakást választanak.

– Érdemes különböző időpontokban több alkalommal is ellátogatni a kiszemelt lakáshoz, hogy mindezekre fény derüljön. Többszöri lakásnézéssel ki lehet zárni a kellemetlen meglepetéseket – emelte ki Sarkadi Nikoletta. Az ingatlanértékesítő hozzátette: egyes vevők semmiképpen sem akarnak temető közelébe költözni. De a kiszemelt ingatlan előéletét is gyakran firtatják, az is elriaszthat némelyeket, ha a lakásban történt már haláleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában