segítségnyújtás

2021.07.26. 11:25

Jászapátiról szállítják majd a melegételt Tiszasülyre

Hamarosan népkonyhai szolgáltatást is igénybe vehetnek Tiszasüly azon lakosai, akik úgy érzik, segítségre szorulnak napi étkezésük megoldásában. Várhatóan július végétől, augusztus elejétől gondoskodnak ingyenes étkezési lehetőségről a faluban.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Napi rendszerességgel egy tál melegételt biztosítanak térítésmentesen azoknak a 18. évüket betöltött sülyi igénylőknek, akik más támogatott étkezési formát – például szociális étkeztetést – nem vesznek igénybe. Az ingyenebédet munkanapokon biztosítják a kérelmezőknek.

– A választókerületünkön belül Pócs János országgyűlési képviselő indította el azt a kezdeményezést, hogy a települések igényelhetik ezt a szolgáltatást. Tiszasüly négyszázötven adagra kérte és meg is kapta. Jelenleg várjuk az igénylők jelentkezését, múlt héten már közel négyszázan jelezték is, hogy szeretnének élni e lehetőséggel – számolt be róla Nagy Richárd polgármester. Elmondta azt is, náluk később indul be az ellátás, mivel nem mindenki értett egyet azzal, hogy szükség van erre a támogatásra.

Mai napig vannak, akik ellenérzésüknek adnak hangot, melynek legfőképp az az alapja, hogy a népkonyha elnevezés a szegénység, nincstelenség asszociációját vonja maga után, és úgy vélik, annyira azért nem lehet rossz a helyzet Tiszasülyön, hogy ne tudjanak az emberek ennivalóhoz jutni.

– Nem feltétlenül csak azok veszik igénybe az ilyen szolgáltatást, akiknek nagyon kevés a pénze – fejtette ki Nagy Richárd.

– Nálunk is sok az idős ember, és van, akinek már megterhelő elmenni bevásárolni, zöldséget pucolni, főzni, utána elmosogatni. Nekik is nagy segítség a népkonyha. Van ugyan lehetőség a kistérségi szolgáltatásban igénybe venni az ebéd-házhozszállítást, de nem mindenki él vele.

Az étel a Jászapátin működő konyhán készül, innen szállítják át majd nap mint nap Tiszasülyre is. Az érintettek pedig a polgármesteri hivatal földszintjén működő nyugdíjasklub helyiségében vehetik át.

– Kiadagolva, hét és fél deciliteres dobozokban érkezik az étel. Azért jobb, hogy nem helyben főzik, mert így elkerülhető az olyan vita, hogy esetleg a másiknak többet mertek a kiosztásnál az ételhordójába. Az emberek pedig a járvány kapcsán jobban odafigyelnek a higiéniai szabályok betartására is, így emiatt sem kell aggódniuk – hangsúlyozta a polgármester.

Csak a helyiséget kell biztosítaniuk

A kezdeményezésnek már van pozitív visszhangja, egyre többen várják, hogy mehessenek az ételért, árulta el Nagy Richárd polgármester.

– Ezzel nyilván nem fogjuk megoldani mindenki étkezésének a gondját, de már látszik, hogy van, akinek ez nagy segítség. Úgy kalkuláltam, tízmillió forint körüli értékű szolgáltatásról van szó, ami megterhelné a település költségvetését, ha nekünk kellene saját erőből megoldani. Így viszont csak egy helyiséget kell biztosítanunk az adagok kiosztásához, tehát az önkormányzat is jól jár vele. A visszajelzések pedig azt mutatják, van rá igény, az emberek örömmel fogadják ezt a lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában