megvannak a ponthatárok

2021.07.24. 11:28

Jelentősen emelkedett a Szolnok Campusra jelentkezők száma

A legnépszerűbb modellváltó intézmények között szerepel a Debreceni Egyetem is. A tavalyi felvételi eljáráshoz képest jelentős mértékben emelkedett a Szolnok Campusra felvett jelentkezők száma, amihez nagyban hozzájárultak a szeptemberben induló új képzések.

Köllő Judit

Már felvette új nevét a szolnoki Tiszaligetben álló campus.

Fotó: Mészáros János

A csütörtökön este kihirdetett felvételi ponthatárokról a fiatalok sms-ben értesülhettek, majd pedig a részletekről a felvi.hu oldalról tájékozódhattak. A Debreceni Egyetem sajtóosztályától megtudtuk: a szolnoki campus különböző tagozatain (nappali, esti levelező, távoktatás) összesen 316-an kezdhetik meg a tanulmányaikat.

A Gazdaságtudományi Karra összesen 136 jelentkező nyert felvételt. A legtöbb elsőévest a nappali képzési rendszerű, állami ösztöndíjas felsőoktatási szakképzési szakra vették fel, szám szerint 35 főt. A kereskedelem és marketing államilag támogatott tagozatára 400 pontot kellett összegyűjteni, és a legmagasabb ponthatár is ugyanezen alapképzési szak levelezős képzési rendszerében volt (367).

Az orvos- és egészségtudományi képzésekre idén összesen 180 jelentkezőt vettek fel. Ezen belül az ápolás és betegellátás alapszakon, levelezőn az ápolóknak és gyógytornászoknak a ponthatárt 280-nál húzták meg. A karon belül a dietetika bizonyult a legnépszerűbb alapszaknak, melyre összesen 61-en jelentkeztek – itt a ponthatár 351 volt.

Az egészségügyi gondozás és prevenció alapszakhoz 280 pont szükségeltetett, és csupán 10-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben népegészségügyi ellenőrként. A védőnő alapszak esetében pedig 310 pontot kellett szerezni, melyre 39 jelentkezőt vettek fel. Ami a mesterszakot illeti, egészségügyi menedzserként 32-en kezdhetik meg a tanulmányaikat idén.

Jászberényben a levelezős képzések vitték a prímet

Dr. Varró Bernadett, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának főigazgatója arról tájékoztatta hírportálunkat: tavalyhoz képest jóval többen jelentkeztek az intézménybe, de közülük mindössze 182 tanulót vettek fel. A legnépszerűbbnek az egyaránt levelezőn végezhető tanító (58 fő) és a gyógypedagógia (53 fő) szakok bizonyultak, melyekhez legalább 280 pontot kellett elérniük az érettségizőknek.

A nappali tagozatos csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, illetve programtervező informatikus szakokhoz szintén 280 pontot kellett összeszorgoskodni. Ezzel szemben a közösségszervezés alapszakra államilag finanszírozott formában 316, önköltségesen pedig legalább 280 pont jelentette a belépőt.

A főigazgató azt is elárulta: a pótfelvételit minden állami és önköltséges szakon meghirdették, melyre július 29-e és augusztus 8-a között lehet jelentkezni.

Kimagasló eredményt kellett elérnie, hogy felvegyék

Az egyik legnehezebben a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére lehetett bejutni, melynek 472 volt a ponthatára. Érthető tehát a szolnoki Kisfaludi Ádám öröme, aki a kevesek egyikeként nyert felvételt a tagozatra.

– Barátaimmal szerveztünk egy közös délutánt, és izgatottan vártuk az eredményeket, estefelé már nem is tudtunk másra gondolni, csak a ponthatárokra. Az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakra minimum egy emelt szintű vizsgát kellett tennem ahhoz, hogy felvételt nyerhessek – mesélte a szolnoki fiatal.

– Nagyon megterhelő volt ez a másfél év a digitális oktatás miatt, ellenben úgy érzem, sikerült jobban elmélyednem a tananyagban, ennek is köszönhetem a sikeres felvételt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában