Szolnok

2021.07.27. 13:00

Környezetünk védelmét tekinti szívügyének Sasvári István

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben a napokban indították el a Kert-Gazda(g)ság című előadás-sorozatot Sasvári István kertészmérnök vezetésével.

Köllő Judit

Sasvári István kertészmérnök tartja az előadásokat

Forrás: Beküldött fotó

A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a természetes kertek kialakításának és a környezetünk megóvásának fontos­ságára.

Az Európai Zöld Megállapodás keretein belül létrejött előadás-sorozat az ­első klímasemleges kontinens megteremtését jelképezi. Sasvári István hű védnöke a témának, így hónapokon keresztül számos érdekes előadással szolgál számunkra.

– Amióta az eszemet tudom könyvtártag vagyok, így sokakat ismerek az intézményben, ennek köszönhetően tavaly már volt két előadásom az ÖKO körön belül, ahol hasonló témákat boncolgattunk – meséli a kertészmérnök. – Ekkor már szóba került, hogy indíthatnánk egy olyan előadás-sorozatot, mely a környezetvédelemről, a kertünkről és a természetről szól.

Sasvári István kertészmérnök tartja az előadásokat
Fotó: Beküldött fotó

Sasvári Istvánnak gyerekkorától kezdve fontos a természet, így nem is volt kérdés, hogy később milyen pályát válasszon, ennek köszönhetően szívesen vállalta ezt a hálás feladatot.

– Az első előadás a környezetvédelemről és a természetvédelemről szólt, hiszen a kettő nem feltétlen ugyanaz, csak fedik egymást – folytatja István. – A környezetszennyezés négy nagy területét, a levegőszennyezést, talaj- és vízvédelmet, illetve a fényszennyezést tanulmányoztuk. Ezt követően a következő két bemutató is alaptémákról és -fogalmakról fog szólni. Lesznek olyan előadások is, melyek a természetes kert kialakításáról szólnak, hiszen sokan nem tudják, hogy kevesebb energiával is csodálatos dolgokat alkothatnak kertjükben. Azt gondolom, hogy minden fejben dől el, ezért a kis lépésekből lehet később várat építeni. Ezzel a sorozattal azt szeretnénk elérni, hogy mindenki számára legyen egy olyan kitaposott ösvény, mely utat mutat, hogy merre érdemes haladni.

Az előadásokra minden hónap második kedd délutánján, fél öttől várják az érdeklődőket. Legközelebb Egy kis rendszerelmélet – Ökológia mindenkinek címmel rendezik meg a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában