Videóval

2021.07.20. 18:19

Megújul a szolnoki Szomorú Jézus-szobor

A Szomorú Jézus-szobor a megyeszékhely egyik legrégebbi köztéri emlékműve.

Szoljon.hu

A megtámogatott Szomorú Jézus

Fotó: Mészáros János

Felújítják Szolnok egyik legrégebbi köztéri emlékművét, a Madách utca sarkán található Szomorú Jézus-szobrot – tájékoztatott " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. A műalkotást tavaly év elején meg kellett erősíteni, mivel az építmény megsüllyedt, a probléma azonban ismét jelentkezett.

A munkálatokról Bánvölgyi László okleveles kőszobrász, restaurátor, szobrászművész és Lits László ügyvezető igazgató árult el részleteket.

– A szobrot, a kőpilléreket és a kőoszlopokat egy restaurátor-műteremben helyezzük majd el. Itt minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy megkezdhessük a munkát – mondta Bánvölgyi László.

A szakember hozzátette, mindenképpen szükség lesz egy mikroszkopikus rétegvizsgálatra, mivel valószínűnek tartja, hogy a megépítést követő százhúsz-százharminc évben többször is átfestették a műalkotást. A vizsgálat választ ad majd nekik arra, hogy melyik festés volt az eredeti, ezek után tudnak csak nekilátni a restaurálásnak, illetve a szobor festésének.

Mint azt Lits László ügyvezető igazgató elmondta, a szobor erősen megdőlt és félő volt, hogy összedől. Hozzátette, a rekonstrukciós munkálatokat az önkormányzat és a minisztérium támogatásból tudják finanszírozni.

A szobrot már elszállították a helyszínről, ahová a városüzemeltetés reményei szerint jövő év tavasszal kerülhet majd vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában