CEGLÉD/SZOLNOK

2021.07.12. 17:25

Óriási feliratot festettek a strand lépcsőjére a magiszteres diákok

A medencelelátó ülőszektorának megszépítésére kérte fel a szolnoki Magiszter Alapfokú Művészeti ­Iskola diákjait a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont. A gyógyfürdő munkatársai egy korábban elkészített – a szolnoki belváros támfalain és lépcsőin látható – munkájuk alapján választották ki őket. A ­projektvezető, Páncsics Edina feladatát Györe Zoltán mellett Imrei Johanna gyakornok és tizenkét diák segítette.

Köllő Judit

A Ceglédi Strandon a a lelátóra Cegléd feliratot festettek a Szolnoki Magiszteresek.

Fotó: Nagy Balázs

A strand hatalmas lépcsőin ezentúl a CEGLÉD felirat uralkodik. Mögötte, türkizszínbe burkolózva ritmikusan kavarognak a hullámok. Ahogy halad a szemünk felfelé, úgy jelennek meg a buborékok kettős könnyűségükben, a harmonikus hullámok tetejére érve pedig elkezd pezsegni a minta. A vakolt lépcsőket először vizezték, majd két sor mélyalapozás után került fel az alapszín. Később következett a betűkarakterek precíz matematikai – már-már algebrai – felmérése és kijelölése, végül pedig a motívumok felfestése következett.

– Nagy örömmel fogadtuk a felkérést, hiszen nemcsak egy friss kihívást jelentett számunkra, hanem egy újabb maradandó műalkotás létrehozásának lehetőségét is – mesélte Páncsics Edina rajztanár.

– Tizenkét olyan tanuló került a brigádba, akik már több projektben is részt vettek. Azonnal igent mondtunk a munkára, és még aznap el is kezdődött a tervezés folyamata. A három különböző látványtervből gyorsan sikerült kompromisszumra jutnunk.

Az alkotáshoz a strand biztosította az eszközöket, melyek közül negyvenhat liter színező festéket, tíz liter mélyalapozót és majdnem tizenhárom liter lakkot használtak fel.

– A munkarend a nagy hőségre való tekintettel igencsak megváltozott, hiszen reggel hat órakor kezdtük a munkálatokat, ami délelőtt tizenegyig tartott, majd délután öttől folytatódott este kilencig – részletezte a rajztanár.

– Nagy kihívást jelentett a festés a fárasztó hőségben, különösen úgy, hogy a csábító víztükör előttünk feszített. Kalap, naptej és zuhany nélkül semmire se mentünk volna...

A gyógyfürdő jóvoltából az egész hetet egy helyi apartmanban tölthették, így a fiatalok számára mindez felért egy tábori élménnyel.

– Igazi közösségi munka volt, közösen csináltunk szinte mindent – tette hozzá Edina.

– Egyenrangú felekként kezeltük egymást olyannyira, hogy sok új ötlet is megvalósult. Pedagógiai szemmel nézve ez az a mezsgye, amin a hétköznapi iskolai tanítás során nem lehet átlépni, kizárólag egy ilyen alkotótábor gyakorlata közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában