galériával / frissítve

2021.08.26. 10:26

A szolnoki Tiszaligetben búcsúztatták Furkó Kálmánt

A szertartáson már kora délelőtt sokan megjelentek.

Mészáros Géza

FRISS – 15:00

Délután egy órától a hazai karatetársadalom nevében dr. Mészáros János elnök, Szolnok várost képviselve Szalay Ferenc polgármester, a Magyar Honvédség és rendvédelem részéről pedig dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka mondott gyászbeszédet. A karateszervezet vezetője a rendíthetetlen sportembert, a kitűzött céljait mindenáron elérő bátor harcost méltatta. A megyeszékhely első embere a példamutató, a tekintélyt és tiszteletet parancsoló és megkövetelő, városához hűséges legendáról szólt Furkó Kálmán kapcsán.

A honvédség parancsnoka köszönetet mondott az egykori felderítő alakulat volt vezetőjének a nyugállományú ezredes haza szolgálatában végzett áldozatos és alázatos tevékenységéért. Ruszin-Szendi Romulusz Furkó Kálmánnak posztumusz Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített elismerést adományozott. A Légierő Zenekar Szolnok gyászzenéje mellett járművekre helyezték az elhunyt urnáját, illetve az emlékezés virágait.

A katonai tiszteletadással zajló búcsúztatás a Kőrösi úti temetőben folytatódott.

FRISS – 12:30

Délelőtt 11 óráig több százan tették tiszteletüket Shihan Furkó Kálmán Tiszaligeti Sportcsarnokban felállított ravatalozója előtt. A honvéd ezredes, kyokushin mester, deszantos katona és kiképző tiszt emlékére mindenki egy-egy szál fehér színű virágot helyezett el a „kőszikla harcos” urnája előtt.

11 órakor dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke első emlékbeszédével megkezdődött a gyászszertartás „hivatalos” része. Ezt követően a résztvevőknek felelevenítették a felderítő katona és „magyar szamuráj” életét, katonai és sportolói munkásságát, eredményeit, illetve a róla készült emlékfilmet. Majd a kyokushin világszervezet hazai, japán, illetve nemzetközi vezető képviselői mondtak búcsúbeszédet.

Korábban írtuk:

Csütörtökön kora délelőtt megkezdődött az augusztus 3-án 74 esztendős korában elhunyt Furkó Kálmán ezredes kegyeleti szertartása, búcsúztatása Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcsarnokban felállított ravatalozónál.

A nyugállományú deszantost, a magyar kyokushin karate egyik megalapítóját, 8 danos mesterét, Szolnok Ezüst Pelikán-díjasát a Magyar Honvédség, a Magyar Karate Szövetség és Szolnok város saját halottjának tekinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában