újrahasznosítás

2021.08.22. 06:58

Egyedülálló programmal bővítenék a foglalkoztatást Jászkiséren

Egymilliárdos üvegház-beruházás teremthet új munkahelyeket Jászkiséren, amennyiben a Belügyminisztérium rábólint az önkormányzat terveire, és támogatja a beruházást. Az értékteremtő közmunkaprogram keretében a helyi termálvíz újrahasznosításával az üvegházban elsősorban paradicsomot termelnének. Ahhoz, hogy szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre, a napokban elindult a növényházi munkás képzés a településen.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Nagyon bízom benne, hogy megépül az üvegház. Azért jelentkeztem a képzésre, mert jó lehetőségnek tartom, hiszen ha megvalósul a beruházás, akkor helyben biztosítana munkát. Család mellett ugyanis a munkavállalásnál számomra fontos szempont, hogy ne kelljen másik településre ingázni – mondta Balogh Erzsébet Katalin, a növényházi munkás képzés egyik résztvevője.

Kállai Éva a szomszédos településről, Jászapátiról érkezett az oktatásra.

– Szeretnék minél több elméleti és gyakorlati tapasztalatot szerezni a növénytermesztésben, és természetesen megtalálni azt a munkát, ami hosszú távon megélhetést biztosít – beszélt terveiről. Az önkormányzat korábban kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium által meghirdetett gazdaságélénkítő programban, üvegházas primőr termesztés megújuló energiaforrás használatával projekt támogatására.

Ennek keretében korszerű technológiával, fenntartható módon elsősorban paradicsomot termesztenének. Ehhez a Vágóhíd úton, a halnevelde mögötti önkormányzati területen termálvízzel fűtött üvegházat hoznának létre.

A termelési ciklus a téli, importra támaszkodó időszakra koncentrálna, mivel éves szinten több mint tizenötezer tonna paradicsom behozatalára kényszerül az ország.

Az önellátáshoz pedig nem áll rendelkezésre a szükséges termelői kapacitás. A tervezett egymilliárdos beruházás költségéből mintegy ötezer négyzetméteres üvegház építhető. Elkészült nemrégiben a projekthez szükséges megvalósíthatósági tanulmány és a termálkút vizsgálata.

– A Belügyminisztériumtól ebben az évben kaptunk forrást arra, hogy a termálkút műszaki állapotát bevizsgáltassuk. Fontos ugyanis, hogy a megújuló energiaforrással hosszú távon biztosítani tudjuk az intézmények mellett az üvegház fűtését is – tájékoztatott Lukácsi György. A település polgármestere elmondta, a tanulmányban a szakemberek feltérképezték többek között a foglalkoztatási feltételeket, és különböző gazdasági számításokat végeztek.

– A vizsgálatból kiderült, hogy a termálkút vízhozama és állapota jó. Ezenfelül azt is kimutatta, hogy a jelenleg használt termálvíz mennyisége, hőfoka megfelelő, és a mintegy ötezer négyzetméteres üvegház fűtését biztosítani tudja. Ezt lehet tovább fokozni azzal, hogy idővel szigetelt csövekbe menjen majd a használt víz – tette hozzá.

A helyi termálvíz újrahasznosításával az üvegházban elsősorban paradicsomot termelnének
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Megtudtuk, hogy fürtös paradicsomot termesztenének, de szóba jöhet még az uborka is.

– A közmunkaprogram keretében tervezett beruházás mintaprojektként szolgálhatna azoknak a településeknek, amelyek rendelkeznek termálkúttal, saját földterülettel, munkaerővel. Bízunk a Belügyminisztérium pozitív döntésében – összegezte Lukácsi György.

Az önkormányzat a Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával közösen növényházi munkás képzést szervezett. Az oktatás a napokban indult el, tizenhat fő részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában