Statisztika

2021.08.20. 06:58

Egyre csökken az álláskeresők száma a Jászkunságban

Február óta töretlen az álláskeresők számának mérséklődése.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jó hír, hogy változatlanul csökken a hivatalosan is regisztrált álláskeresők száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSz) adatai azt mutatják, hogy országosan és megyénkben is mind kevesebben kényszerülnek munkalehetőség után keresgélni.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében február óta töretlen az álláskeresők számának mérséklődése. A júliusi zárónapon 14 256 fő szerepelt a regiszterben, ami azt jelenti, hogy az előző hónaphoz képest 278-cal kevesebben igyekeztek munkát találni.

Ha az egy évvel ezelőtti helyzetet nézzük, még szembetűnőbb a javulás. Tavaly júliusban ugyanis még 19 306 főt tartottak nyilván.

A legtöbb álláskeresőt – 3744-et – most is a Szolnoki járásban regisztrálták, ami nem meglepő, hiszen itt élnek a legtöbben. Ám míg a megyei térségekre is a csökkenés a jellemző, a Jászberényi járásban júliusban ellentétes tendencia jelentkezett: az előző havihoz viszonyítva 18-cal emelkedett a munkát keresők száma.

Júliusban 297 pályakezdőt vettek nyilvántartásba, ez több a korábbiakhoz képest (júniusban 207-et, májusban 134-et, míg áprilisban csak 78-cat). A növekedés azonban nem meglepő, hiszen a nyár folyamán kezdenek munkát keresni a tanulmányaikat befejezők, és jellemzően némi pihenés, nyaralás után, a nyár második felében kezdenek intenzíven állást keresni.

Természetesen júliusban is adódtak új pozíciók, melyre az érintettek jelentkezhettek, illetve az interneten is lehetett böngészni. Az NFSz-hez a hetedik hónap folyamán 2121 új álláshelyet jelentettek be, ebből 335 volt támogatott.

A korábbról betöltetlenül maradt helyekkel együtt így 5989 pozícióból válogathattak az elhelyezkedni vágyók, 1794-et sikerült is betölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában