testületi ülés

2021.08.03. 13:58

Ingyenes lesz a rotavírus elleni oltás Jászárokszálláson

Augusztustól az önkormányzat térítésmentesen biztosítja minden jászárokszállási csecsemőnek a rotavírus elleni védőoltást – többek között erről is döntött a minap soron kívüli ülésén a képviselő-testület. Határoztak a helyi mentőállomás dolgozóinak jutalmazásáról és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház támogatásáról is. Ezenfelül sok egyéb mellett városfejlesztési kérdésekről is tárgyaltak.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Tizenkilenc napirendi pont szerepelt a képviselő-testület soron kívüli ülésén, melyet július huszonkilencedikén tartottak a polgármesteri hivatal dísztermében. Elsőként a költségvetés módosításáról döntöttek, majd tájékoztató hangzott el a veszélyhelyzet során hozott polgármesteri döntésekről, a város pénzügyi helyzetéről és a nyári rendezvényekről.

Gergely Zoltán polgármester a pénzügyekről elmondta, hogy az önkormányzatnak nincs hitele, a központi számlán közel háromszázhetvenmillió forint áll rendelkezésre. A járványügyi előírások az elmúlt hónapokban folyamatosan változtak, enyhültek, ezért döntöttek az augusztus 20-ai programsorozat megrendezéséről.

Antal Péterné Szerző Ildikó képviselő szóvá tette, hogy e három témában Kaszab Zsolt képviselőtársával korábban közösen benyújtott előterjesztéséből miért lett összevont tájékoztató, és miért nem volt lehetőségük a képviselőknek ezekről együtt gondolkodni, beszélni.

– Minden egyes határozatot, döntést és indoklást megismerhettek a képviselők, hiszen kiküldtük számukra. A kollégákkal azon dolgoztunk, hogy kezeljük a rendkívüli helyzetet és körültekintően döntsünk. Arra nincs idő, hogy újra és újra napirendre vegyük azokat a témákat, melyek már rendeződtek – reagált a városvezető.

A tanácskozáson prevenciós célt és helyi egészségügyet támogató döntéseket is hoztak.

Dr. Váradi István házi gyermekorvos kezdeményezésére a képviselők egyhangúlag elfogadták a rotavírus elleni védőoltás biztosításáról szóló előterjesztést.A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget a csecsemők és a kisgyermekek körében.

Már idén augusztustól lehetőség van a jászárokszállási állandó lakcímmel rendelkező, hat hónaposnál nem idősebb gyermek részére a védőoltás beadására. Erre az évre egymillió-hatszázezer forintot, jövőre pedig várhatóan hárommillió-hétszázezer forintot terveznek a költségvetésben a vakcina megvásárlására.

Fotó: Pesti József

Ugyancsak egyhangú szavazással döntöttek a helyi mentőállomás dolgozóinak jutalmazásáról. Jelképesen személyenként bruttó ötvenezer forintot adnak a mentőállomás tíz munkatársának a járványhelyzet idején végzett eredményes munkájuk elismeréseként.

Az önkormányzat évek óta támogatja a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházat, idén is négymillió forint értékű eszközbeszerzéssel segítik az intézményt.

Az erről szóló ajándékozási szerződést módosította a testület, a korábban megkötött szerződés ugyanis fertőtlenítő- és tisztítószerekre vonatkozott. Ebben az évben pedig az intézmény kérésére kültéri hőkamera, automata, szenzoros hőmérő és kézfertőtlenítő adagoló állvány beszerzését támogatta a város.

Öt utca kap burkolatot zúzott kőből

A kétórás tanácskozáson a grémium további döntéseket hozott egyebek mellett a helyi civil szervezetek támogatásáról, ingatlaneladásról, valamint közterület-felügyelői rendszer létrehozásáról.

Antal Péterné Szerző Ildikó és Kaszab Zsolt képviselők előterjesztést nyújtottak be a saras utcák ideiglenes felújítására. Javaslatukat a polgármester terjesztette a testület elé, mely támogatta a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák zúzott kővel való ellátását. A Murányi, az Arany János, a Csokonai, az Ősz és a Czinka Panka utca felújítása húszmillió forintból valósulhat meg a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában