jászkunság

2021.08.11. 06:55

Iskolakezdés: gyógytornászt kérdeztünk, milyen az ideális hátizsák

Az iskolatáska kiválasztásakor nehéz közös nevezőre jutnia a szülőnek és gyermeknek. Amíg a kisdiáknak az éppen aktuális mesefigura és a kedvenc szín a döntő szempont, addig a család többi tagja a praktikumot tartja szem előtt. De mi a véleménye egy szakembernek az ideális hátizsákról? A témával kapcsolatban a besenyszögi Konyhásné Farkas Sára gyógytornászt kérdeztük.

P. Pusztai Nóra

Tóthné Forczek Aranka mutatott egy, a fiatalok körében manapság népszerű darabot

Fotó: Nagy Balázs

Cipzáros, csatos, párnázott pántú, kerek vagy éppen négyzet alakú. A hatalmas választékban könnyen elvesznek a szülők, amikor az iskolatáskák között keresgélnek. A kiválasztásánál a diákoknak és a szakembereknek egészen más szempontok a fontosak.

– Míg a gyerekeknek a minta, valamint a szín az elsődleges, addig a szülők a funkcionalitást, praktikusságot és az egészségre gyakorolt hatást tartják szem előtt – osztotta meg tapasztalatait Konyhásné Farkas Sára gyógytornász, aki néhány gyakorlati tanácsot is megfogalmazott.

– A kisgyermekek gerince még gyenge, fontos, hogy ne terheljük túl. Legyen a táska minél könnyebb.

Ideális esetben telepakolva se haladja meg súlyban a gyermek testtömegének tíz százalékát. A megfelelő terhelés érdekében a nehezebb könyveket a gerinchez közel, a könnyebbeket pedig távolabb tegyük – hangsúlyozta, majd hozzátette: mindig érdemes próbálni.

– Ha van mód rá, a táska alja ne érjen a medencecsont alá és a váll fölé, valamint ne legyen szélesebb a gyermek törzsénél. A gerinchez illeszkedő, jól szellőző hátrészre is figyelni kell, még szerencsésebb, ha derékpánt is van – javasolta.

Az alsós gyermekeknél valamelyest könnyebb közös nevezőre jutni a választásnál, de kamaszkorban is elengedhetetlen, hogy ergonomikus, gerinckímélő darabokat vásároljunk.

– A helytelen cipekedéstől a gerinc merevvé válhat, korai porckopások alakulhatnak ki. Egyoldalú táskahordás elősegíti a gerincferdülés kialakulását – emelte ki a szakember.

A megfelelő iskolatáskát két pántjával a háton érdemes hordani, így eloszlik a belehelyezett súly. A törzsizmok megerősítésében jelentős szerep jut a rendszeres testmozgásnak.

– Megfigyelhető tendencia, hogy gyermekeink egyre inkább ülő életmódot folytatnak, a digitális oktatás ezt tovább fokozta, így az otthon kialakított, megfelelően inspiráló környezetről is érdemes szót ejteni – mondta Konyhásné Farkas Sára. A gyógytornász tapasztalatai szerint a nem megfelelően megválasztott szék és asztal, valamint a monitor elhelyezése miatt már rövid idő alatt komoly nyak-, hát-, derék-, csípő-, térdpanaszok jelentkezhetnek.

A gerinc megtámasztására kortól függetlenül hangsúlyt kell fektetni

Az iskolai felszerelés a felső évfolyamosok és középiskolások esetében nyolc-tíz kiló. Fontos, hogy a teher ne húzza a gerincet, így ennek a korosztálynak is az ergonomikus táska javasolt.

– A szülők elsősorban a strapabíró, gerincet megtámasztó darabok mellett teszik le a voksukat, ugyanakkor a gyermekek forma és fazon tekintetében inkább a divat szerint választanak – számolt be tapasztalatairól Tóthné Forczek Aranka, a Forczek Bőrdíszmű üzletvezetője. A nyár végi időszakban a sporttáskák – és az utóbbi években a bőröndök – iránti kereslet is megnőtt.

– A kollégiumot kezdők gyakran keresik a műanyag vázú, négykerekű darabokat, melyeket szinte bármilyen színben meg lehet vásárolni. Könnyű tolni, és nem kell megbillenteni, utazás közben a tömegközlekedési eszközökön is kis helyen elférnek – magyarázta az üzletvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában