jászkunság

2021.08.13. 06:55

Iskolakezdési támogatásokkal segítik a családokat

Komoly felkészülést igényel az iskolakezdés. A családoknak hosszú listát kell írni azokról a dolgokról, melyekre szüksége lesz a gyerekeknek az iskolában. A szülők megnövekedett kiadásait az önkormányzatok, szervezetek számos településen igyekeznek enyhíteni iskolakezdési támogatással, tanszercsomagokkal.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztrációfotó/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jász-Nagykun-Szolnok megye legkisebb településén, Hunyadfalván az önkormányzat már hat-hét éve segíti a családok az iskolakezdését a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzésével. Mint Vékonyné Házi Eszter polgármestertől megtudtuk, idén harmincegy gyermeknek vásárolták meg az adott tanévre való tanszercsomagot, mindenkit támogatni tudnak, aki benyújtotta az igénylést.

Az érintett családoknak nagy segítség, minimum tízezer forint kiadást spórolhatnak meg gyermekenként. Az önkormányzat már megvásárolta az adott iskolaévre kért holmikat: füzeteket, ceruzákat, tollakat, valamint festéket, ollót, ragasztót. Most végzik a csomagok összeállítását, a gyerekek pedig hétfőn meg is kapják tanszereiket.

Tószegen is támogatják a gyermekes családok iskolakezdését.

– A jogosultság feltételeit jogszabály határozza meg, a támogatást rászorultsági alapon, a pénzbeli szociális ellátások keretében tudjuk nyújtani – mondta el kérdésünkre dr. Gyuricza Miklós, polgármester.

Nagykörűben csomagokkal segítik az iskolakezdést, az igénylések alapján 199 bölcsődés, óvodás, általános- és középiskolás diák kap majd korosztálynak, illetve iskolai osztálynak megfelelően írószer-, s tisztálkodási csomagot.

– Az önkormányzat a szociális célra használható keretből finanszírozza a nagyjából kétmillió hétszázezer forint értékű támogatást. Egy helyi vállalkozó beszerezte és össze is állította a csomagokat. Az iskolásoknak füzetek, írószerek, az óvodásoknak a rajzeszközökön túl tisztálkodási szerek, a bölcsődéseknek adott esetben pelenka is került azokba – tájékoztatott Barkó Bernadett, az önkormányzat szociális- és hatósági ügyintézője.

Mezőtúron is igényelhető beiskolázási támogatás.

– A tanévkezdés megkönnyítése érdekében önkormányzatunk évi egy alkalommal rendkívüli támogatással szeretné segíteni a mezőtúri családokat. Az anyagi támogatás az általános iskolások és a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok számára érhető el – tette közzé a a közelmúltban Herczeg Zsolt polgármester. A jövedelemfüggő támogatás feltételeiről, részleteiről az önkormányzat elérhetőségein lehet érdeklődni, az ellátás összege jogosult gyermekenként ötezer forint.

Jászárokszálláson a képviselő-testület nemrégiben határozott arról, hogy az évek óta működő program keretében hatvanöt laptopot vásárolnak a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumba beiratkozott kilencedik osztályos tanulók részére. Az eszközöket a tervek szerint az évnyitón kapják meg a diákok.

Az önkormányzatok mellett számos egyesület, szervezet is van, melyek próbálnak segíteni azoknak a nehéz körülmények között élő családoknak, akiknek gondot okoz az új ruhák, az iskolatáska, az írószerek, a tornafelszerelések beszerzése.

A Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete tanszereket gyűjt a hátrányos helyzetben lévő, rászoruló gyermekek részére.

– Szervezetünk idén először kezdeményezett iskolakezdési adománygyűjtő akciót, mely a megyében élő hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek megsegítése, és a COVID járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő családok iskolakezdési terheinek megkönnyítése érdekében jött létre – tájékoztatta hírportálunkat Juhász Éva.

A Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója elmondta, hogy az új, de akár használt, jó állapotban lévő eszközöket augusztus 20-ig várják a szervezet szolnoki irodájában. – Mivel ennek a témájú adománygyűjtésnek szervezetünknél még nincs hagyománya, kevésbé ismerik az emberek, de különböző formában és helyeken hirdetjük a lehetőséget, remélve, hogy minél több felajánlás érkezik majd – emelte ki a megyei igazgató.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az Iskolakezdés együtt! segélyakció keretében 2000 gyerek iskolatáskáját szeretné megtölteni. Az 1353-as adományvonalon keresztül bárki hozzájárulhat ehhez a célhoz, minden hívás vagy SMS 250 forint támogatást jelent. Az augusztusi segélyakció mellett a karitatív szervezet idén is vállalja, hogy a csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a gyermekek felzárkózását segítő egész éves munkája támogatására fordítja.

Az elsősök úszásoktatását is támogatják

Abonyban is gondot fordítanak arra, hogy a családoknak könnyebb legyen az iskolakezdés. Lőrinczy Veronika, a város sajtóreferense elmondta, az önkormányzat munkatársai a jogszabályban előírt iskolakezdési támogatást biztosítják a diákoknak. Emellett más módon is nyújt segítséget a település.

– Az előző tanév végén nagy mennyiségű, felszerelt iskolatáska-adományt kapott az önkormányzat a Magyar Apostoli Egyház Abonyi Új Remény Gyülekezetétől. Ezeket az iskolatáskákat átadtuk az oktatási intézményeknek, melyeket saját hatáskörben adnak át az érintett tanulóknak – részletezte a szóvivő, aki arról is beszámolt, hogy az első osztályba lépő tanulók úszásoktatását is támogatják. – Abony önkormányzata átvállalja a strandbérletek költségeit, így a kisgyermekek kedvezményes áron tanulhatnak meg úszni a városi strandon– tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában