Galériával

2021.08.27. 19:58

Jánoshida turisztikai gyöngyszeme lett az egykori premontrei rendház

A kastély turisztikai és látogatóközpontként üzemelhet a jövőben.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A Premontrei rendház – vagy ahogy a helyiek nevezik, kastély – felújításával egy régi álom vált valóra a településen. Az önkormányzat pályázati forrásból rekonstruálta a műemlék jellegű épületet, melyet ünnepélyes keretek között adtak át péntek délután.

A hosszú időn át hányatott sorsú kastélyt az utolsó órákban mentették meg a teljes pusztulástól, amely így újra a település és a Jászság egyik ékessége, közösségi tere lett.

A rendház turisztikai és látogatóközpontként üzemelhet a jövőben. Az ünnepi beszédek sorát dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek jelentőségét.

Az eseményen Pócs János a térség országgyűlése képviselője, Borbás Zoltán a megyei közgyűlés alelnöke, Fazakas Zoltán Márton OPraem, apát, Eszes Béla, Jánoshida polgármestere és Sisa Béla, a megyei kormányhivatal műemlékvédelmi szakügyintézője méltatta a rendház felújítását.

A szalagátvágás után a szép számban összegyűltek megtekintették a kastélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában