eső után jön az ár

2021.08.07. 11:25

Szennyvíz ömlik be a kertvárosi portákra Szolnokon

Egy, a szolnoki Kertvárosban élő lakóközösség, illetve annak képviselői keresték meg a szerkesztőségünket a napokban. A problémájuk, hogy a Szellő utcában egy, a közterületen telepített csatornából gyakorta bugyog fel használt víz, sok esetben a bűzös szennyvíz. A többször is értesített szolgáltató eddig érdemi megoldást nem talált a problémájukra.

Mészáros Géza

Csortos Imre (balra) és Szebenyi Gábor azt a szennyvízakna-fedlapot mutatja, melyen keresztül nagyobb esőzésekkor a bűzös lé felfelé tör, és portájukra szivárog

Forrás: Beküldött fotó

Az említett lakóközösség szószólója, a családjával a Szellő utca 11. szám alatt élő Szebenyi Gábor hírportálunknak elmondta, hogy nem új keletű a problémájuk. Nyilvánvalóan a klímaváltozás is gyakoribbá tette gondjukat, hiszen térségünkben is egyre sűrűbbé lettek az esőzések.

– Zivatarok idején az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot vélhetően nem tudja könnyedén elnyelni a csatorna, és ilyenkor szinte mindig szökőárszerűen nyomja fel az aknatető alól a szennyvizet a rendszer. A használt vécépapírokat, egyéb gusztustalanságokat tartalmazó bűzös, fertőzésveszélyes lé pedig minduntalan csurog be az alacsonyabban fekvő közeli portákra, így hozzánk is. Számos alkalommal jelentettük be a problémát a szolgáltató felé, aki eddig nem talált megnyugtató műszaki megoldást a lakóközösség gondjaira – tette hozzá Szebenyi Gábor, akinek véleményét a környéken élő családok közül Samu Tündéék és Csortos Imréék is megerősítik.

– Sajnálatosan nem egyedi problémáról van szó a Szellő utcai lakosok esetében – kaptunk szakvéleményt a felvetésekre a szolgáltató Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok illetékesétől.

Csortos Imre (balra) és Szebenyi Gábor azt a szennyvízakna-fedlapot mutatja, melyen keresztül nagyobb esőzésekkor a bűzös lé felfelé tör, és portájukra szivárog

Fotó: Beküldött fotó

– A Kertváros, a Vízpart körút és Szandaszőlős térségében elválasztott rendszerű szennyvízhálózat üzemel. A rendszer a funkciójából adódóan csak és kizárólag a szennyvíz elvezetését szolgálná. Sajnálatos módon azonban az illegális csapadékvíz-rákötések, csapadékvíz-bevezetések jelentős terhelést okoznak a szennyvíz-elvezető rendszeren.

– A nagy intenzitású, szélsőséges csapadék idején, a szabálytalanul bevezetett csapadékvíz-bevezetés miatt, túlterhelések jelennek meg.

– A Szebenyi úr által említett legutóbbi elöntési időszakban a Kertváros, a Vízpart körút és Szandaszőlős térségében – ezen városrészek jelentős területén több átemelőt érintve – a villamosenergia-szolgáltató oldaláról több órán át tartó áramkimaradás jelentkezett. A víziközmű-szolgáltatás száz százalékban villamosenergia-függő. A villamosenergia-szolgáltató a bejelentésünket követően azonnal intézkedett. Az áramszünet helyreállítása után pedig a rendszer normális üzemben visszaállt és működött – kaptunk választ a víziközmű-szolgáltató illetékesétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában