a felejtés betegsége

2021.09.22. 13:55

A Jászkunságban is nő az Alzheimer-kórral diagnosztizáltak száma

Kisebb memóriazavarral kezdődik és rövid idő alatt akár súlyos tüneteket is okozhat a rettegett Alzheimer-kór. Bár a szellemi leépüléssel együtt járó betegség hazánkban is egyre több áldozatot szed, eddig még nem sikerült megfejteni sem az okát, sem a gyógymódját. Hogy mégis mit tehetünk, erről is beszélgettünk dr. Kristóf Piroskával, a Hetényi Géza Megyei Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosával az Alzheimer-kór világnapja alkalmából, melyet hagyományosan szeptember 21-én tartanak.

Molnár-Révész Erika

Alzheimer világnapja alkalmából egyészség ügyi sétát szervezett az önkormányzat.

Fotó: Nagy Balazs

– Miért nevezik az Alzheimer-kórt a felejtés betegségének?

– Az Alzheimer-kór a demencia, vagyis a súlyos szellemi leépülés leggyakoribb fajtája, az esetek kétharmadában ez a demencia oka. A későbbiekben viselkedészavar és pszichés tünetek is jelentkeznek a betegnél.

– Mik ezek a pszichés tünetek?

– Ezek már a későbbi stádiumban jelentkeznek, amikor a beteg hallucinálhat, téveszméi lehetnek, családtagjait nem ismeri fel, más személynek gondolja.

– Minek a hatásra alakulnak ki ezek a tünetek? Mi a betegség lefolyása?

– A kór oka eddig ismeretlen, a betegségről 1907-ben írt először a német ideggyógyász, Alois Alzheimer, innen kapta a nevét. Amit tudunk, hogy az agyban egy leépülési folyamat indul meg. Szövettanilag amiloid plakkok és neurofibrilláris kötegek láthatóak a betegek agyában, tehát egy speciális patológiai kép alakul ki, ez jellemzi az Alzheimer-kórt, melynek több szakasza van.

Az első szakaszban még csak az agyban mutatkoznak kisebb eltérések, ekkor a beteg még teljesen tünetmentes lehet.

– A következő szakaszban – amikor már jelentkezik egyfajta enyhe demencia – képalkotó vizsgálatok, főleg CT és MR segítségével már láthatóak jellegzetes eltérések, például az agysorvadás. A harmadik szakasz a legsúlyosabb. Ekkor már lehetnek egyéb tünetek is, a beteg teljesen járásképtelenné válik, a korábban automatikus mozgásokat nem tudja már elvégezni, a milliószor bejárt utat nem ismeri fel, nem talál haza. A végstádium pedig már egy ágyban fekvő állapot.

– Mennyire gyakori betegségnek számít?

– Sajnos azt kell, hogy mondjam, népbetegségnek. Ma már az Alzheimer-kór az első öt halálozási ok egyike.

Dr. Kristóf Piroska, a Hetényi Géza Megyei Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa szerint a legtöbb, amit tehetünk a betegség ellen, hogy egészségesen élünk
Fotó: Nagy Balázs

– Korban kik a legveszélyeztetettebbek?

– Hatvanöt év felett egyre gyakoribb. 90 százalékban véletlenszerűen alakul ki, az örökletes formák fiatal korban kezdődnek.

– Mit tapasztal a megyében az esetek gyakoriságával kapcsolatban?

– Ahogy országos szinten, itt a Hetényi Géza Kórházban mi is egyre több esetet diagnosztizálunk, ami az átlagéletkor növekedésével is magyarázható. Azzal is összegfüggésben lehet, hogy bizonyos betegségek, ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy egy korábbi stroke, mind hajlamosíthatnak az Alzheimer-kór kialakulására.

Azt gondolom, hogy a betegség aluldiagnosztizált,

mert még mindig van egyfajta megbélyegezettsége, és sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már a középsúlyos vagy súlyos állapottal szembesülnek. Vagyis, amikor már olyan pszichés, pszichotikus tünetek jelentkeznek, ami miatt már muszáj orvoshoz fordulni. Ráadásul sokan az idős kor természetes velejárójaként tekintenek a feledékenységre.

– Van valamilyen remény? Kutatják ezt a betegséget olyan szinten, hogy a közeljövőben gyógyítható legyen?

– Bár kutatják, egyelőre érdemi, biztató eredmény nem született. A legtöbb, amit tehetünk, hogy egészségesen élünk. Tehát azokat a betegségeket, amelyek miatt a kórkép klinikailag rosszabb állapotba kerülhet, tartsuk karban, ilyen a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Javasolják a mediterrán diétát, illetve a testmozgás mellett fontos az agy edzése is keresztrejtvénnyel, egy új vers megtanulásával, olvasással. Ezek nem hiábavaló dolgok...

Minél előbb szakemberhez kell fordulni

Dr. Kristóf Piroska a Hetényi Géza Megyei Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa beszélgetésünk során hangsúlyozta, hogy már az első memóriazavarok esetén is érdemes felkeresni az orvost.

– Nagyon fontos, hogy bár ezt a betegséget nem lehet gyógyítani, de sokat segíthetünk azzal, hogy ha valaki memóriazavart tapasztal, érdemes minél előbb kivizsgáltatni. Főleg azért, mert vannak olyan demencia fajták, amikor valamilyen egyéb betegség áll a háttérben. Fontos, hogy a kivizsgálás során ezeket a betegségeket kizárjuk, vagy megerősítsük. Mert ha azokat kezeljük, előfordulhat, hogy visszafordítható a demencia. Ez a kisebb százalék, de soha nem lehet tudni. Tehát mindenképpen érdemes egy olyan kivizsgálás, melynek része az, hogy kizárjunk, vagy feltárjunk olyan kórképeket, melyeket tudunk kezelni. Abban az esetben, ha az Alzheimer-kór beigazolódik, mindenképpen lépni kell. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek bár sajnos nem gyógyítják a betegséget, de a kór lefolyását lassítani tudják abban az esetben, ha időben elkezdi szedni a beteg – hangsúlyozta a szakember.

Szerdán délelőtt Szolnokon ismét megrendezték az Alzheimer sétát, mellyel igyekeznek felhívni a figyelmet erre a gyógyíthatatlan betegségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában