Pályázat

2021.09.29. 06:58

Felelős állattartás: tíz jászkunsági település jutott támogatáshoz

Nagy érdeklődés övezte a Magyar Falu Programban mintegy félmilliárd forintos keretösszeggel, a felelős állattartás elősegítése érdekében meghirdetett pályázatot.

Munkatársainktól

Kissné Rózsa ölelte magához Jesse nevű kutyáját, amíg az megkapta a kötelező veszettség elleni védőoltást

Fotó: Mészáros János

A projekt célja, hogy segítse az ötezer lelkesnél kisebb településeken élőket a nem kívánt eb-és macskaszaporulat ivartalanítással történő mérséklésében, illetve az állatok veszettség elleni oltásában, a kutyák mikrocsipelésében. Összesen négyszázhetvenkilenc önkormányzat nyert a pályázaton – köztük tíz megyénkbeli.

Tiszajenő például egymillió-háromszázhuszonkilencezer forint támogatást kapott.

Virág József polgármester elárulta, először szkeptikus volt, hogy a faluban lenne igény ilyen jellegű támogatásra... Ennek ellenére felmérték az igényeket, és kiderült, hogy valójában „túljelentkezés” van.

– Nem gondoltuk volna, hogy ekkora az érdeklődés, jóval meghaladta az önkormányzatonként maximálisan igényelhető másfél millió forintot – mondta Virág József polgármester. – Így aztán szelektálnunk kellett. Aki például hét macska ivartalanítását kérte, annál csak az állatok egy részét írtuk fel – tette hozzá.

Vezseny kis híján másfél millió forint támogatást nyert el a célra.

– Az ivartalanításon van a hangsúly, de jellemzően az emberek nagy része a kutyák ingyenes veszettség elleni oltására gondolt, így sokan jelezték igényüket – árulta el Szabó Ferenc polgármester, hozzátéve, a megvalósításra tizenkét hónap áll rendelkezésre, így valószínűleg jövő évben fognak élni a lehetőséggel.

Jászivány önkormányzata közel háromszázezer forintot nyert, az összeget ivartalanításra fordítják – számolt be érdeklődésünkre Tari András polgármester.

– Az előzetes felmérés során az állatok veszettség elleni oltását és a mikrocsipet szinte senki nem kérte. Állatorvos közreműködésével már szervezzük az ivartalanítási akciót, amit szeretnénk minél előbb lebonyolítani – mondta a településvezető.

Jászfelsőszentgyörgyön is ebek, macskák ivartalanításá­ra mutatkozott a legnagyobb igény. A település több mint hétszázhatvanezer forintot nyert a célra – tájékoztatott Zelenai Tiborné polgármester. A jászsági kistelepülésen körülbelül huszonöten éltek a pályázat lehetőségeivel.

Jászjákóhalma több mint egymillió-száznegyvenezer fo­rintot fordíthat a felelős állattartás elősegítésére. Terjék Tünde polgármestertől megtudtuk, hogy az állatok veszettség elleni oltására és csippel történő megjelölésére kapott támogatást az önkormányzat. Ebből mintegy hatvannyolc helyi lakos felelős állattartását tudják segíteni.

Nagykörűben szintén kutyák és macskák ivartalanítására, illetve veszettség elleni oltására, valamint csipelésére fordítják azt a mintegy másfél millió forintot, melyet a pályázaton nyertek.

– Negyven-ötven gazda regisztrált a pályázatírás során, volt olyan is, akinek öt kis kedvence van. Természetesen van még lehetőség jelentkezni – mondta Túri Tibor. A településvezető hozzátette, hogy a háziállatokkal kapcsolatban elsősorban nem a túlszaporodás jelenti a problémát, hanem a nem teljesen felelős állattartói hozzáállás.

Kőtelek szintén sikeresen pályázott, a Tisza-parti kistelepülésen másfél millió forintot fordíthatnak erre a célra.

– A támogatás segítségével ivartalanítják és csippel látják el a jelentkezők háziállatait – mondta Lovász Tibor polgármester.

A fentieken kívül még két megyei önkormányzat, Abádszalók és Tiszaszentimre jut egyenként mintegy másfél milliós forráshoz.

Kevesebb kóbor kutyát remélnek az ivartalanítási akció után

Cibakházán – mint a térség számos más községében – is gondot okoznak a gazdátlan négylábúak. Gyakran előfordul, hogy a felelőtlen tartás következtében járják az utcákat az ebek. A mostani lehetőségnek köszönhetően egymillió-kétszázezer forintot nyert az önkormányzat. Az összegből elvégzett műtétek közvetlen célja, hogy a településen lévő kóbor kutyák száma lecsökkenjen.

– Meghirdettük a lehetőséget, és az igényfelmérés után vágtunk bele a dokumentációba – mondta Hegyes Zoltán. A polgármester elárulta, bár nehezen indult, végül mégis negyvenen vállalták kutyáik ivartalanítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában