galériával

2021.09.23. 14:00

Hódít a tudatos öregedés szemlélete Jánoshidán

A Szent Norbert Idősek Klubja az Alzheimer Világhónap alkalmából egyhetes ismeretterjesztő, egészségmegőrző programsorozatot szervezett a napokban Jánoshidán. Nyolc éve működik demensellátás a településen, ez idő alatt duplájára nőtt a szellemi leépüléssel járó betegségben szenvedők száma. A „Tudatos öregedés Jánoshidán 2030” című programterv egyik fontos célja ennek a gondozási területnek a fejlesztése.

Illés Anita

A Szent Norbert Idősek Klubja látja el a szociális alapellátást a faluban, melynek keretében szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást, valamint nappali ellátást biztosítanak idősek és demens személyek részére. A nappali ellátást az önkormányzat önként vállalt feladatként finanszírozza. Világszerte nagy kihívást jelent, hogy a népesség elöregedésével növekszik a demenciával élők száma.

Nincs ez másként Jánoshidán sem, ahol nyolc év alatt duplájára nőtt a tünetegyüttesben szenvedők száma.

A Szent Norbert Idősek Klubja szakmai irányításával a településen összefogással, közösségi szinten is nagy hangsúlyt helyeznek a kórkép megismerésére és kezelésére, ezért immár negyedik alkalommal csatlakoztak az Alzheimer Cafék „Nem vagy egyedül!” elnevezésű országos kezdeményezéshez.

A Demencia hete programsorozat egyik állomásán, az Alzheimer világnapon közös sétát szerveztek az Idősek Klubjától a Piactérig. A Hidai Cammogók Gyalogló Klub ebben az évben is részt vett az akcióban.

– Négy éve alakult meg a klub, hogy népszerűsítsük a mindennapos mozgást, a gyaloglás testi, lelki jótékony hatását – mondta ottjártunkkor érdeklődésünkre Révész Ferencné Ica néni, a klub vezetője. – Nagyon fontos, hogy idős korban is minél többet mozogjunk, természetesen az állapotunknak megfelelően. A gyaloglás a betegségmegelőzés egyik legjobb módja – tette hozzá.

– A járvány mindenkit megviselt, hiányoztak a rendezvények – kapcsolódott be a beszélgetésbe Gazsi Béláné. – Alig vártuk már, hogy újra találkozzunk különböző összejöveteleken. Sajnos, itt van a járvány negyedik hulláma, nem tudjuk, hogy ez milyen hatással lesz a közösségi életre – állapította meg, majd klubtársaival és a gondozókkal együtt közös sétára indultak, hogy kifejezzék tiszteletüket és szolidaritásukat a demenciával élők és családtagjaik, gondozóik iránt.

Az eseményen Béresné Szénási Ildikó intézményvezető felhívta a figyelmet: világszerte ötvenmillió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával,

Magyarországon mintegy kétszázötvenezer érintettről tudnak, számuk rohamosan emelkedik.

– A Szent Norbert Idősek Klubja és az önkormányzat a faluházzal közösen nagy hangsúlyt fektet a tünetegyüttes felismerésére, megelőzésére. A könyvtáron belül demencia infósarok segíti a tájékozódást. Idén a zene kapott főszerepet a programban, ami örömforrást jelent és bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköz az emlékek felidézésére, javítja a közérzetet, csökkenti a szorongást – hangsúlyozta Béresné Szénási Ildikó.

A hét folyamán szervezett zenés programok során az idősek megtapasztalhatták a muzsika és a tánc testet, lelket gyógyító erejét. Fókuszba került az egészséges táplálkozás is. Finom, vitaminokban gazdag salátát készítettek az Idősek Klubja demenciabarát kertjének terményeiből. A kertet egyébként a falu összefogással alakította ki és folyamatosan szépítik.

Fejlesztenék az idősellátást

A közösség, az összefogás erejét emelte ki a demenciával küzdők ellátásában Eszes Béla. A település polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat a jövőben is működtetni és fejleszteni szeretné az idősek klubját. Olyan szolgáltatásokat szerveznek az idős lakosoknak, melyek támogatják az öregedés folyamatát, hogy ezt az életszakaszt is biztonságban, a közösség aktív tagjaként éljék meg.

– Az úgynevezett „Tudatos öregedés Jánoshidán 2030” program alapján terveink között szerepel egy bentlakásos intézmény létrehozása. Ha ezt a fejlesztést sikerül elérni, akkor még több segítséget tudunk adni a település családjainak – beszélt a tervekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában