MÚLTIDÉZÉS

2021.09.24. 07:00

Kötetbe foglalta Törökszentmiklós háromszáz évét Csőke Tibor

A napokban mutatták be a „300 év, 300 esemény Törökszentmiklós történetéből” címmel megjelent kiadványt, melyet a város újratelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából adott ki a Törökszentmiklósi Városvédő és -Szépítő Egyesület.

Molnár-Révész Erika

Csőke Tibor az idén megjelent kötettel

Fotó: Mészáros János

Szerzője, Csőke Tibor helyismereti könyvtáros elmondta, a kötet az újratelepítéstől, vagyis 1720-tól egészen 2020-ig, a jubileumi évig mutatja be a város történetét.

– Ez a könyv valamelyest rendhagyó, hiszen az alapgondolat a címében rejlik. Háromszáz év, háromszáz esemény – vagyis rendeljünk minden évhez egy történetet! Ez jól hangzik, viszont amikor a megvalósítás talajára léptünk, akkor szembesültünk vele, hogy ez nem ilyen egyszerű. Hiszen vannak olyan évek, melyekről nem igazán volt anyagunk, illetve olyan is, ahol négy vagy akár hat jelentősebb esemény is történt. Így a tartalom egy kicsit módosult, a háromszáz év körülbelül ezer eseményt mutat be – mesélte a szerző.

Csőke Tibor az idén megjelent kötettel
Fotó: Mészáros János

Hozzátette, a cél a lokálpatriotizmus erősítése mellett az volt, hogy egy reprezentatív, szép kiadvány jelenjen meg, melyet a gyerekek is szívesen forgatnak. Hiszen a könyv többek között általános iskolásoknak rendezett helytörténeti vetélkedőhöz készült, melyen idén nem csak a hetedik osztályosok, de alsó és felső tagozatos diákok is részt vehettek.

A kiadvány egyik érdekessége, hogy bár a város gazdag története háromszáz oldalt tölt meg, a nyomtatás miatt megmaradt négy lapot a szerző üresen hagyta, hogy 2020-tól bárki beleírhassa a saját történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában