hagyományőrzés

2021.09.02. 21:00

Levesbevalót készítettek, finomságok is sültek Öcsödön

Az önkéntesség jegyében telt az elmúlt hét Öcsödön.

P. Pusztai Nóra

A hétfő csigacsináló nappal indult, a fiatalok és idősek együtt készítették a levesbevalót. A következő napok egyikén a szervező, a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület kézművesei a művelődési házban fogadták a gyerekeket.

– A fiatalok lelkesen ismerkedtek a különböző kézműves technikákkal. Kipróbálhatták a hímzést, vagy éppen a papírfonásos technikát. De az újrahasznosítás is szerepelt a programok között – avatott be a részletekbe Pasztelyákné Izbéki Róza, az egyesület elnöke.

A gyöngyfűzésben különösen a lányok remekeltek. Egy helyi selyemfestő „műtermében” igazi festőművészmunka folyt. Az óvodások és iskolások a szalmafonás rejtelmeiben is elmerülhettek. A hét ezzel még nem fejeződött be, a következő napon ugyanis a korábbi évek közös perecsütésének sikerén felbuzdulva, az általános iskolában csörögefánk készült.

– A kiváló szakácsok többféle öcsödi recept alapján készítették elő, gyúrták, nyújtották, formázták a tésztát – tette hozzá az elnök. Az utolsó napot a sportnak szentelték, első alkalommal jutott el Öcsödre a Hungarikum játszóház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában