szolnok

2021.09.23. 06:58

Lomtalanítás: tűzszerészek vitték el az elhagyott gránátot

Egy kézigránátnak látszó tárgyat találtak szombaton a szolnoki lomtalanítás során az NHSZ munkatársai. Miután bejelentést tettek a 112-es segélyhívó számon, a lövedéket a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálata elszállította a helyszínről. De vajon az NHSZ-nél találkoztak már hasonló furcsaságokkal a korábbi lomtalanításokkor? S ilyen esetekben indít-e hivatalból eljárást a rendőrség?

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sok mindennel találkoztak már az NHSZ Szolnok munkatársai, de ez a gránátnak látszó tárgy még őket is meglepte. Szerencsére ilyen vagy hasonló veszélyes dolgokkal nem igazán akad dolguk.

Fotó: NHSZ Zrt. facebook oldala

– Nem volt még ehhez hasonló „különlegesség”.

Régen itt dolgozó kollégáim emlékei szerint nem voltak hasonló furcsaságok – válaszolta érdeklődésünkre Kiss Zsófia. A társaság marketingasszisztense hozzátette, hogy a kérés ellenére viszont még mostanság is rendszeresen tesznek ki a városlakók építési törmeléket, autógumi-abroncsokat vagy éppen elektronikai hulladékot.

Sipos Andrásné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hangsúlyozta, hogy

amennyiben valaki elhagyott robbanótestnek látszó tárgyat talál, haladéktalanul értesítse a rendőrséget.

– Ahhoz hozzányúlni, vagy azt megmozdítani szigorúan tilos! – hívta fel a figyelmet Sipos Andrásné. – A rendőrök a bejelentés után átvizsgálják a helyszínt, majd értesítik a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálatát, amely gondoskodik a robbanótest biztonságos elszállításról.

– A rendőrség a Szolnokon talált robbanótest megtalálása kapcsán, mivel bűncselekmény gyanúja nem merült fel, nem rendelt el büntetőeljárást.

Abban az esetben kezdődik nyomozás, ha a büntető törvénykönyvben is szereplő, visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett elkövetési magatartásainak gyanúja merül fel – fűzte hozzá a sajtóreferens.

Szabadságvesztéssel büntethető

A lőszerek tartásával, kezelésével kapcsolatban az ide vonatkozó törvény egyértelműen fogalmaz. Kimondja ugyanis, hogy aki robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül készít, megszerez, tart, forgalomba hoz, vagy a tartásukra nem jogosult személynek átad, illetve engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha a bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el, a büntetés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés. Aki pedig robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélésre irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában