Megbeszélés

2021.09.28. 19:58

Megvitatták a megyeszékhely elkészült vízgazdálkodási koncepcióját

Szolnok város is érintett olyan vízgazdálkodási problémákkal, mint például az intenzív csapadék esetén jelentkező elöntések, melyek orvosolásra várnak.

Kovács Berta

Az eseményen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő (balra), Fejér Andor alpolgármester, Réthi Pál helyettes államtitkár és Murányiné Krempels Gabriella, a Belügyminisztérium főosztályvezetője

Fotó: Nagy Balázs

Júniusban megjelent egy kormányhatározat Az egyes szennyvíz-elvezetési és -tisztítási agglomerációk fejlesztési igényének finanszírozhatóságáról, Szolnok és az agglomeráció tekintetében 8,16 milliárd forint összeggel. Ennek kapcsán Szolnok önkormányzata a KSK Mérnöki Kft.-től rendelt egy vízgazdálkodási koncepciót, ami arról szól, hogy a 2021-27-es EU-s támogatási időszakban milyen víziközmű-fejlesztéseket lehet végrehajtani a szolnoki szennyvíz-agglomeráció területén.

Ez egy stratégiai anyag, amely fejlesztési javaslatokat foglal össze mind az ivóvízellátás, mind a szennyvízelvezetés és a csapadékvíz gazdálkodás területén, kicsit érintve az árvízvédelmet is.

A koncepciót korábban bemutatták az agglomeráció tizennégy polgármesterének, kedden pedig a Területi Vízgazdálkodási Tanács ülését megelőzően szakmailag vitatták meg a városházán tartott összejövetelen, ahol jelen volt Réthy Pál, a BM helyettes államtitkára is.

Az ülésen Kun Csaba, a KSK Mérnöki Kft. szakértője ismertette a vízgazdálkodási koncepciót, melyet véleményezni lehetett.

– A Szolnok várost érintő problémák, mint a nagyobb csapadék esetén a Pozsonyi úti aluljáróban vagy a Meder utcában jelentkező elöntések a mi megállapításaink alapján nem lokális problémák, helyi megoldások nem vezetnek eredményre – nyilatkozta a sajtónak Kun Csaba.

Az eseményen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő (balra), Fejér Andor alpolgármester, Réthi Pál helyettes államtitkár és Murányiné Krempels Gabriella, a Belügyminisztérium főosztályvezetője
Fotó: Nagy Balázs

– A teljes rendszert kell átvizsgálni és lemodellezni egy-egy nagy mennyiségű csapadék esetén a működését, hogy meg tudjuk állapítani, mi okozza ezeket az elöntéseket. Azért készült a koncepció, hogy összegyűjtsük a problémákat a teljes víziközmű vonalon, és ezekből egy-egy megoldáshalmazt képezve, hozzá igazítva a KEHOP + támogatási feltételeihez, olyan fejlesztési javaslatot adjunk, amelyik alkalmas ezen problémák orvosolására.

– Jelenleg a szennyvíz- és csapadékvíz elvezetésben Szolnok belvárosa nagyon terhelt, egyesített rendszerű csatornahálózat működik. Fel kell tárni, milyenek a lefolyási viszonyok, merre halad a szennyvíz, hol vannak a rendszerben olyan szűk keresztmetszetek, melyek visszaduzzasztják a teljes elvezetést, és itt kell beavatkozni. Például leválasztjuk a csapadékvizet, a terhelést csökkentjük és a vizet helyben tartjuk, azaz a zöld területeken a klímaváltozás hatásainak kivédésére hasznosítjuk – mutatott rá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában