tökrement a fűtésrendszer

2021.09.21. 11:25

Leégett a házuk teteje, segítségre szorul a kőröstetétleni pár

Az elmúlt hétvégén teljesen leégett egy családi ház tetőszerkezete a kőröstetétleni Új utcában. A tűz után hátramaradt romok eltakarítása még most is tart, a helyreállítási munkában a helyi önkormányzat is segíti az ott lakó párt. A nehéz helyzetben minden felajánlás sokat jelent.

Hartai Gergely

Fotó: Nagy Balázs

– A tűzeset még a múlt szombaton történt. Emlékszem, délután egy óra körül indultam el Szolnokra. Bezártam a lakást magam után, semmi különöset nem tapasztaltam. Végül a szomszédok értesítették a tűzoltókat, hogy nagy a baj, s mire hazaértem, a tetőszerkezet már teljesen leégett, csak néhány cserép maradt fenn – kezdte mondandóját az Új utca 16. szám alatti ház lakója, Vágó Gábor.

A férfi, mint mondta, élettársával, Mészáros Sándornéval él az épületben, melyet közösen szépítettek az elmúlt években. Otthonukat két éve szigetelték, a festési munkákkal pedig tavaly nyáron végeztek. Mindemellett pedig új, műanyag nyílászárókat is beépítettek, hogy korszerűbbé tegyék az 1968-ban épült ingatlant.

– Szerettük volna élvezni a megújult épületet, ám sajnos ez nem történhetett meg. A tüzet elektromos probléma okozta, ezt állapították meg a szakértők. Bár a tetőszerkezet teljesen tönkrement, a szobák viszonylag érintetlenek maradtak. A tüzet követően a tűzoltóknak még két alkalommal, vasárnap és hétfőn is ki kellett vonulniuk az izzó maradványok miatt – részletezte a történteket a férfi.

– Segítséget eddig nem kértünk, de a mostani nehéz helyzetben bármilyen felajánlást szívesen elfogadunk! – vette át a szót Gábor párja.

Erzsébet hangsúlyozta: elsősorban faanyagra, és hozzáértő szakemberek közreműködésére lenne a leginkább szükségük. Így például ácsra, aki felhúzza az új tetőt, és gázszerelőre, aki megoldaná a gázhálózat újratervezését.

Merthogy a lakóépület jelenleg fűtetlen, pedig a nyirkos, hideg időben nélkülözhetetlen lesz a jól működő fűtésrendszer.

Megtudhattuk, a gerendákat csak azért nem bontották el a tűzoltás után, mert a kéményt azok támasztják meg.

– A tűzoltók azt mondták nekünk, hogy ha a faelemeket elveszik, akkor nagy eséllyel leomlik a kémény, és beszakítja a tetőt. Éppen ezért sokat jelentene számunkra, ha valaki megfelelően elvégezné a bontást – mutatták meg a károsodott részeket a lakók.

A ház melletti műhely is a tűz martalékává vált – mutatja Mészáros Sándorné
Fotó: Nagy Balázs

A párnak elsőként a falu önkormányzata nyújtott segítséget. A polgármesteri hivatal korábban Facebook-oldalán jelentette be, hogy 50 ezer forint gyorssegély kiutalásáról gondoskodnak. A helyi közfoglalkoztatottak pedig közreműködnek a tetőszerkezet lebontásában, és részt vesznek a helyreállítási munkálatokban is. A hivatal közleményében arra ösztönözte a lakosságot, hogy aki bármilyen formában segítene a károk enyhítésében, vegye fel a kapcsolatot az érintettekkel. (Mészáros Sándorné a 06-20/256-8932-es telefonszámon, valamint az [email protected] e-mail címen érhető el – a szerk.).

Erzsébet elmondta, otthonukban a gáz mellett pillanatnyilag sem a villany, sem a telefon nem működik. Az elektromos áramot mindaddig nem kötik vissza, amíg a tetőt rendbe nem hozzák.

A tűzesettel kapcsolatban felkerestük Pásztor Imre polgármestert is, aki hírportálunkkal azt közölte, októberben jótékonysági bált rendeznek a faluban, melynek bevételéből a károk helyreállítását támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában