Rákócziújfalu

2021.09.27. 17:28

Szendrei Anita újraszínezte II. Rákóczi Ferenc lovas portréját

Újra élénk színekben pompázik a rákócziújfalui faluház oldalán II. Rákóczi Ferenc lovas portréja. A képet kilenc évvel ezelőtt Szendrei Anita festette, a nap erejétől viszont olyannyira megkopott, hogy szükségessé vált az újraszínezése. A fiatal helyi festőnő tíz napon át dolgozott a homlokzati képen.

P. Pusztai Nóra

A közel életnagyságú festmény újraalkotása mintegy tíz napba telt Szendrei Anitának. A munka nehézségét a homlokzati vakolat egyenetlensége okozta

Fotó: P. Pusztai Nóra

Szendrei Anita munkájával varázsolja egyedivé a folyamatosan fejlődő települést, tehetségét számos középület hirdeti. A fiatal festő már gyermekkorában is szívesen ragadott ecsetet, azóta hobbijává, ezzel együtt életévé vált a művészet, tehetségével szívesen támogatja faluját.

– Egészen kicsiként is imádtam rajzolni, először a mesekönyvekben látott illusztrációkat másoltam, később inkább a fantasyvilág szippantott magába – mesélte.

A közel életnagyságú festmény újraalkotása mintegy tíz napba telt Szendrei Anitának. A munka nehézségét a homlokzati vakolat egyenetlensége okozta
Fotó: P. Pusztai Nóra

Anita mindössze néhány évig járt művészeti iskolába, azóta magát képzi, saját elmondása alapján tehetségét családi vonalon örökölte. A faluházra a település címerét és II. Rákóczi Ferenc lovas portréját még kilenc évvel ezelőtt festette fel, a tűző nap viszont annyira megkoptatta a színeket, hogy szükségessé vált azok megerősítése.

– 2012-ben úgy indult ez az egész, hogy az út másik oldalán egy vendéglátó egység vezetője keresett meg, hogy készüljön egy kép. Oda karikatúrát festettem, majd az akkori polgármester ötlete volt a faluház színesítése a címerrel és a portréval – emlékezett vissza.

A munkát az alakok előrajzolásával kezdte, majd jöhetett a festés.

– Vízmértékkel, szabad kézzel szemmértékre készült az alap. A legtöbb festék a szürkék különböző árnyalataiból fogyott – emelte ki.

A munka nehézségét a homlokzati vakolat egyenetlensége okozta, ugyanis még az egyenes vonalak meghúzása is nehézségekbe ütközött.

– Alapjáraton a technika és az alkalmazás ugyanaz, de minden festék más. A legnehezebb a nemes vakolatra festeni, és egyenes vonalat húzni rá, hogy az úgy is maradjon. A közöket mindig újra ki kell tölteni úgy, hogy lehetőleg se néhány centiméterről, se tizenöt méterről ne tűnjön fel senkinek a fal eredeti színe – vázolta a munka alaposságáról.

A közel életnagyságú kép újrafestése tíz napba telt.

– A páncélba most tettem egy kis újítást, kevertem bele ezüstöt, így tényleg fémes csillogása van. Bár munka közben „össze is vesztem” a páncéllal, ugyanis a kültéri homlokzatfesték annyira sűrű volt, hogy amit az ecsetre tettem, a három centi helyett szinte csak foltokban fogott – tette hozzá mosolyogva.

A Fő úton található faluház oldalát az átutazók is szép számban megcsodálják.

Szívesen dolgozik mesealakokkal is

A helyi Manóvár Bölcsőde falain is Szendrei Anita képei díszelegnek. A formákról és figurákról az önkormányzattal egyeztetett.

– A manók az átlagembernél nagyobb fejűek és picit pufókak is, de ettől olyan barátságosak – mesélte a koncepciót. A művelődési ház lépcsőfordulójában ugyancsak az ő tiszai képe fogadja a látogatókat.

– Kerestem képeket a jellegzetes tiszai halakról, élőlényekről, azokat válogattam össze, így adta ki a végleges formát – fejtette ki. A jövőben a tervek szerint a felújított védőnői vizsgálószoba falára erdei állatok készülnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában