Program

2021.10.13. 17:32

A nanotechnológiáról tartottak tudományos előadást Szolnokon

A nanotechnológiáé volt a főszerep szerda délután a szolnoki Szolnoki Szakképzési Centrum aulájában.

Köllő Judit

Fotó: Mészáros János

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) és a Szolnoki Szakképzési Centrum Természettudományi Munkacsoportja „Arccal a nanotechnológia-tudomány és technológia felé” címmel tartott előadást szerdán délután a szolnoki Szolnoki Szakképzési Centrum aulájában.

Hírportálunk a helyszínen dr. Kroó Norbert fizikus, akadémikus, kutató professzor emeritust kérdezte az esemény témájával kapcsolatban.

– A nanotechnológiáról beszélt az érdeklődőknek a Szolnoki Szakképzési Centrumban. De mi is az valójában?

– Minden olyan technológia, ami nagyon kis méretekre korlátozza a tevékenységét. Ez 100 nanométer, ami azt jelenti, hogy sokkal vékonyabb, mint egy hajszál. A nanotechnológiára többek között az a jellemző, hogy kis méretekből még kisebbet csinálunk, erre a legjobb példa az, hogy atomokból akár összerakunk egy gépet.

Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja (balra), mellette dr. Kroó Norbert fizikus
Fotó: Mészáros János

A nanotechnológiát a tudomány mi mindenre tudja még használni?

– Az egészségügyben például vannak már olyan Covid-19 elleni vakcinák, amik nanotechnológiai eljárások eredményei. Szerencsénk van, hiszen olyan berendezéssel is rendelkezünk, ami a leheletünkből kijutó kis sejtecskékből megállapítja, hogy rákos folyamatok indultak-e be az adott személy szervezetében.

Ráadásul ha nano fényt használunk, akkor olyan dolgokat is láthatunk, amit normális esetben nem.

Miért tartja fontosnak, hogy megismerjük ezt a technológiát?

– Mert úgy gondolom, ez a jövő. A szolnoki előadásomon se megyek bele mély dolgokba, hiszen ahhoz sok ismeret kell, a legfontosabb, hogy amit nem értenek a hallgatók, azon elgondolkoznak. A kvantum mechanikáról is szót ejtünk, ugyanis mindez a kis méretek elmélete, ami ránk is hatással van, és egészen megváltoztatja világunkat, ha tudjuk mi van mögötte. Mindez egy valószínűségi elmélet, amit külföldön már sok iskolában tanítanak, így fontosnak tartom, hogy itthon is beszéljünk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában