Statisztika

2021.10.25. 06:58

Február óta csökken az álláskeresők száma a Jászkunságban

Változatlanul csökken a hivatalosan is regisztrált álláskeresők száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján szeptemberben mind országosan, mind megyénkben kevesebben voltak nyilvántartva munkát keresőként. A Jászkunságban február óta töretlenül fogyatkozik az álláskeresők száma.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az első őszi hónapban országosan 250 286 álláskereső szerepelt a regiszterben, ami 73 122 fővel (huszonhárom százalékkal) kevesebb a 2019-es év azonos időszakának adatához viszonyítva. A megelőző hónaphoz képest pedig 5415 fővel (két százalékkal) kevesebben kerestek állást.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szeptemberben 13 730 főt tartottak nyilván álláskeresőként, 318 fővel kevesebbet, mint augusztusban, ez 2,3 százalékos csökkenést jelent. Az előző év kilencedik hónapjához képest pedig 3718 fővel (21,3 százalékkal) kerestek kevesebben hivatalosan is munkát.

A megyei nyilvántartottak közül 1176 fő volt pályakezdő, ez a létszám augusztushoz képest 58 fős, azaz 4,7 százalékos mérséklődést jelent. Úgy tűnik, a végzősök könnyebben tudtak elhelyezkedni: tavaly ugyanis ilyenkor 560-nal többen küzdöttek a munkakeresés kihívásaival.

A megyei álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,2 százalék volt, munkavállalási korú népességhez képest viszont 5,8 százalék. Ez rosszabb arány az országos átlagot jellemző 5,4, illetve 3,9 százalékos aránynál.

A hónap folyamán természetesen most is kerestek embert új pozíciókra. Szeptember folyamán 1056 új álláshelyet jelentettek be, ebből 639 volt a támogatott, 417 pedig a nem támogatott.

Az előző hónapi záráskor nyilvántartott 4040 álláshely így 5096-ra gyarapodott. Ugyanakkor 946 pozíció meg is szűnt szeptember során, minden bizonnyal sikerült feltölteni, így hó végi záráskor 4150 álláshelyet tartottak számon.

A tavalyi év hasonló időszakához mérve az idei első őszi hónapban kevesebb álláshely szerepelt a regiszterben, idén támogatottból 120-szal, nem támogatott álláshelyből pedig 106-tal kevesebbet vettek fel a nyilvántartásba. Csoportos létszámleépítés viszont – az előző hónaphoz hasonlóan – most sem volt a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában