Galériával

2021.10.06. 13:58

Belekóstolhattak álomszakmájukba az általános iskolások Szolnokon

Huszonnegyedik alkalommal látogatható a Szakmalabirintus – Szakmák Világa című kiállítás, melynek a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Technikum ad otthont.

Köllő Judit

20211006 Szolnok Háromnapos szakmai bemutatókkal várják a nyolcadikosokat a Gépipari udvarán felállított sátrakban. Fotó Mészáros János Új Néplap

Idén negyvenhárom középfokú oktatási intézmény és civil szervezet hozza közelebb a diákokat egy-egy szakma rejtelmeihez. A rendezvényt dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki kihangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a maga helyét hivatásában.

– Korábban egy kiváló középiskolai tanár azt mondta, ha a diákok jól választanak pályát és iskolát, akkor mindig boldogok és elégedettek lesznek az életben – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

– Ehhez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ha az ember jó érzéssel gondol vissza volt intézményére, illetve megtalálta hivatását, akkor azt teljes odaadással tudja űzni.

Az elkövetkezendő napokban a fiatalok a tárlatvezetés során interaktív szakmai bemutatókon vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek az adott iskolával és tanáraival. Mindemellett a gyakorlati képzőhelyekkel és munkáltatókkal is lehetőségük van beszélgetni, többek között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara standjánál is tájékozódhatnak.

Az igazán elhivatott tanulók pályatanácsadást kérhetnek, illetve a kicsit bizonytalanabb fiataloknak önismereti kérdőívek kitöltésére is van lehetőség.

Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja elárulta: a rendezvény célja, hogy az ide látogató általános iskolások megismerjék azt a szakmát amivel szeretnének foglalkozni.

– Szerencsére idén van lehetőségünk személyesen is megrendezni ezt a nagyszabású kiállítást – hangsúlyozta a kancellár.

– A pályaválasztás nagyon fontos lépése egy fiatal életének, azt gondolom nagyon jó lehetőség ez a rendezvény arra, hogy a diákok megtapasztalhatnak minden olyan dolgot, amit érdekli őket.

A duális képzéseken belül a tanulók szerződést köthetnek a munkáltatókkal, amelynek során jövedelemre tehetnek szert. A Szakképzési Centrum által kihelyezett ezer négyzetméternyi területen az általános iskolások számára a helyi középiskolások amolyan „iránytűként” nyújtanak segítséget számukra, hogy eljussanak az adott iskola sátrához.

A rendezvényt dr. Berkó Attila Jász-Nagykun Szolnok megyei kormánymegbízott zárta szavaival.

– A jövőben is szükségünk van arra, hogy dinamikusan fejlődő szakmák és szervezetek létezzenek, hiszen a fiatalok így képesek megfelelő tudást megszerezni, ennek köszönhetően mindez hatalmas lehetőség a diákok számára, hiszen belekóstolhatnak az általuk érdekelt pályába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában