jászkunság

2021.10.13. 06:58

Idén már közel kétszázötven otthonban csaptak fel a lángok

Füstmérgezésben vesztette életét egy ember jászapáti otthonában hétfőn délelőtt, miután a hálószobában lévő cserépkályhából visszaáramlott a füst a lakásba. Az országban aznap máshol is történt füstmérgezéses eset. Ezek is rámutatnak arra, hogy mennyire fontos beszerezni otthonra egy füstérzékelőt, illetve rendszeresen gondoskodni a kéményseprésről.

Czakó Nóra

Januárban Tiszaszőlősön vesztette életét egy ember lakástűzben

Forrás: katasztrófavédelem

Kevesebb lakástűzhöz riasztották a megyei tűzoltókat az idei év harmadik negyedévében, mint az első negyedévben. Az esztendő első kilenc hónapjában azonban így is összesen 239 otthonban csaptak fel a lángok.

Csaknem tízezer négyzetméternyi lakás égett le.

A tűzoltók két ember életét mentették meg, amikor kihozták őket az égő épületből, és tizenegyen szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A hétfői esetet nem számítva idén már heten vesztették életüket lakástűzben megyénkben.

– A 239 tűzzel érintett otthon közül sajnos egyikben sem volt füstérzékelő – fejtette ki Németh Ádám.

– Holott az országos összesítés szerint, ahol volt ilyen berendezés, nemhogy tragédia, de még sérülés sem történt, és a tűz is sokkal kisebb volt. Az érzékelő a lángok keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni – magyarázta a szóvivő, aki hozzátette, hogy a leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer problémái vezettek tűzhöz.

Januárban Tiszaszőlősön vesztette életét egy ember lakástűzben
Fotó: katasztrófavédelem

Huszonöt lakástűz a kéményben keletkezett, ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

– A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik eddig nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő – hívta fel a figyelmet Németh Ádám.

– A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni az ellenőrzést, és ha szükséges, a tisztítást. A kéményeket gázfűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente javasolt ellenőriztetni.

A magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, a családi házakba viszont nem megy magától a kéményseprő, időpontot kell foglalni. Azt, hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, mutatja a tény, amely szerint a tűzoltókat idén már országos szinten 702 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, hogy nincs megfelelően elvégezve a tisztítás, és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik – fűzte hozzá a szóvivő, aki arról is beszélt, hogy az elektromos energia megkönnyíti a mindennapi életünket, azonban nem megfelelően használva gyorsan az ellenségünkké válhat.

Évente több tucat alkalommal riasztják a tűzoltókat olyan káreseményekhez, amelyeknél a tűz forrása az elektromos hálózatból vagy eszközökből fakad.

– Az elmúlt napokban csak a szerencsén múlt, hogy nem történt nagyobb baj egy megyénkben található áruházban, ahol az egyik készáru-raktárban lévő világítótest kigyulladt, majd égő részei lehullva, a műgyanta padlót is lángba borították. Szerencsére az egyik dolgozó egy porral oltóval időben beavatkozott, elkerülve a nagyobb károk kialakulását – idézte fel Németh Ádám.

A szóvivőtől megtudtuk, hogy a közösségi, ipari, kereskedelmi, tárolási létesítmények esetében az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg az elektromos hálózattal szemben támasztott követelményeket. A jogszabályok emellett előírják az elektromos hálózat és a villámvédelmi berendezések időszakos, szakemberrel történő felülvizsgálatát, melyet a tűzvédelmi hatóság ellenőrzésekor a fenntartóknak dokumentumokkal is igazolniuk kell.

– Javasolt az elektromos eszközöket aszerint megválasztani, hogy teljesítményük az igénybevétel mértékéhez igazodjon.

Egy olyan világítótest, amely úgy működik a nap huszonnégy órájában, hogy nem ilyen mértékű üzemidőre lett tervezve, könnyen kigyulladhat és jelentős tüzet idézhet elő – hangsúlyozta Németh Ádám.

– Fontos betartani a tárolási szabályokat is, hiszen el kell kerülni, hogy elektromos zavar esetén a szikrázó vagy kigyulladt világítóberendezés lángba borítsa a túl közel pakolt termékeket. Figyelni kell a biztosítékok állapotára is, azokat hagyjuk gyári állapotában. Amennyiben beégésre, túlzott hőterhelésre utaló jeleket tapasztalunk, azonnal hívjunk szakembert – tanácsolta a szóvivő.

Kiemelte, az elektromos hálózat karbantartása otthonainkban is elengedhetetlen. Fontos, hogy rendszeresen vizsgáltassuk át a villamoshálózatot, és szükség esetén intézkedjünk az azonnali javításról.

Nem csak a régi kazánokkal lehet gond

Idén szeptember végéig összesen 22 alkalommal riasztották a megyei tűzoltókat szén-monoxid jelenléte miatt. Ezek során senki sem sérült meg és halálos áldozatot sem követelt a csendes gyilkos.

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid keletkezik, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Éppen ezért fontos, hogy biztosítsunk elegendő friss levegőt a fűtőeszköz és a vízmelegítő környezetében, és helyezzünk el ezektől másfél méterre, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában