kismesterségek

2021.10.18. 14:10

Lányok, fiúk sodorták a csigát a falvai Varsány Közösségi Házban

A fogásokat Mondi Béláné, Surinyáné Eszes Judit és Rácz Sándorné mutatta meg a fiataloknak.

Kovács Berta

Fotó: Kovács Berta

Csigasodrásra tanította múlt csütörtökön az általános iskolásokat az Örök Ifjak Csoportjának néhány tagja a Varsány Közösségi Házban. A diákok a „Mi a pálya?” – Pályaorientáció a Szolnoki Tankerületi Központban című pályázatának részeként ismerkedhettek a hatodikosok a tésztakészítés fogásaival.

Fotó: Kovács Berta
Lelkesen gyártották a tésztát a gyerekek
Fotó: Kovács Berta

Mondi Béláné klubvezető elmondta, az iskolából már tavaly megkeresték őket a program kapcsán, hogy hagyományos kismesterségekkel ismertessék meg az iskolásokat. A tagok rendszeres foglalkozásokon mutatnak be különböző foglalatosságokat. Előzőleg egy másik osztály is már kipróbálhatta a csigasodrást, e héten a szövéssel szeretnék megismertetni a diákokat.

Év végéig pedig számos egyéb programot is terveznek, a vesszőfonástól a batikolásig vagy a varrásig, akár olyan hozzáértő személy bevonásával is, aki nem tagja az Örök Ifjaknak, avatott művelője az adott mesterségnek..

Bár a csigatészta készítése annak idején hagyományosan női munka volt, a fiúk is jeleskedtek. A fogásokat Mondi Béláné, Surinyáné Eszes Judit és Rácz Sándorné mutatta meg az ifjúságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában