szolnok

2021.10.19. 13:50

Négy év után születhet ítélet Bróker Marcsi büntetőügyében

Négy évvel azután, hogy a Kun-Mediátor Kft. ügyvezető asszonya ellen indított büntetőper a Szolnoki Törvényszéken megkezdődött, nagy bizonysággal kijelenthető, hogy heteken belül legalább az elsőfokú ítéletig eljut az ügy. Kedden az ügyészi perbeszédre került sor, amelyben a vád képviselője a Bróker Marcsiként elhíresült vádlottra több mint tíz évnyi letöltendő börtönbüntetést indítványozott.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

„A Szolnoki Törvényszék első emeleti nagytárgyalója előtt 2017. november 6-án reggel egy tűt sem lehetett leejteni, oly’ sok nyomtatott és elektronikus médium munkatársa várta a Kun-Mediátor-ügy egyetlen vádlottját. A karcagi „Bróker Marcsikát” bilincsbe verve kísérték a terembe a Büntetés-végrehajtási Intézet felügyelői. A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A nap legnagyobb elismerése dr. Hagymási Kornélia ügyészt illeti, aki mintegy két és fél óráig olvasta fel a vádiratot”.

Négy esztendővel ezelőtt így számoltunk be az időközben közel nyolcszáz sértetti és egyéb tanút, illetve szakértőket felvonultató tárgyalássorozat elsőként kitűzött napjáról.

Most kedden a vád képviselőjének perbeszéde hangzott el, azaz, immáron nagyon halad a vége felé a büntetőügy.

Elmondható újfent, nincs új a nap alatt: a legnagyobb elismerés dr. Hagymási Kornélia ügyészt illeti, aki mintegy két és fél óráig tartotta perbeszédét.

A vád az elmúlt évek alatt csupán részleteiben módosult. Nem a bűncselekmény elkövetésének, annak minősítésének vonatkozásában, hanem a tanúmeghallgatások kiértékelése nyomán a meg nem térült kár összegszerűségében. A decemberben 68 esztendős karcagi asszony a 2015 és ’16 közötti belizi bujkálása, majd megvádolása óta részletes vallomást nem tett. Bűnösségét azóta sem ismerte el, a tárgyalásokon tulajdonképpen csak a tanúkihallgatásokhoz fűzött észrevételeivel hívta fel magára a figyelmet.

Az ügyészi perbeszédben elhangoztak szerint D. S-né másfél évtizeden át folytatta csalássorozatát: a Kun-Mediátor Kft. cégvezetőjeként 1999 nyarától egészen 2015 tavaszáig.

A cég 15 éves működése alatt közel nyolcszáz embernek mintegy 3,5 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Az ügylet úgy zajlott, hogy az ügyfelek pénzt utaltak, illetve adtak át neki, ő pedig a cége nevében vállalta, hogy a számára készpénzben vagy bankszámlájára átutalt összegeket havi(!) 1,75 százalékos hozamot garantálva pénzintézeteknél köti majd le. Az asszony azonban megtévesztette ügyfeleit, mert a cégnek pénzügyi szolgáltatói tevékenység folytatására nem volt engedélye, a nőnek a gazdasági és pénzügyi viszonyokra tekintettel pedig nem volt reális lehetősége az ígért hozam garantálására.

A befektetés céljából átvett pénzt nem is helyezte el pénzintézeteknél, ehelyett részben saját és családtagjai életvitelének költségeire, részben a sértetti kifizetések fedezésére fordította.

A vádlott szempontjából a gondok akkor kezdődtek, amikor 2015 körül nyilvánosságra kerültek a hazai brókerbotrányok, ami miatt nagyvállalati pénzintézetek, gazdasági csoportok csődöltek be, s a cégek vezetőit sorra felelősségre vonták. A Kun-Mediátor Kft. ügyfelei ekkortájt szintén pánikba estek, és szinte egyidejűleg akarták a befizetett pénzük teljes tartalmát kivenni.

Bróker Marcsikának ez idő tájt bevétele alig volt, kiadása pedig jóval meghaladta ügyfelei rá bízott bentlévőségét. Miután pedig ellene egyre többen tettek feljelentést a rendőrségen, megszökött Magyarországról. Mint ismert, a nő a 2015 áprilisában a cége elleni nyomozás megindítása után eltűnt, és a karib-tengeri Belize-ben bujkált, ahonnan kiadatása után, 2016 végén szállították Magyarországra.

Dr. Hagymási Kornélia ügyész kedden tíz évet meghaladó, letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, továbbá az asszony értékeire teljes, családtagjai részére részleges vagyonelkobzást, illetve ötmillió forintos bűnügyi költség megfizetését.

A védőbeszédre november 2-án kerül sor, azt követően nem nyílt tárgyaláson, hanem bírói tanácsülés keretében hozzák meg az ügyben az elsőfokú ítéletet, melyet írásban tesz közzé dr. Nádor Zoltán bíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában