TeSzedd!

2021.10.28. 11:28

Több mint száz zsáknyi szeméttől szabadították meg Szolnokot

A legtöbb helyszínen és legnagyobb számban a főváros mellett Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben dolgoztak az önkéntesek.

Szoljon.hu

Forrás: Szolnoki ZöldErő Facebook oldala

Környezetünk tisztaságához elengedhetetlen az összefogás, ezt képviseli a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért nevű akció, mely ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma.

Az idei év már a kilencedik alkalom volt, hogy megrendezték az egyhetes programot, melyhez csatlakozott a Szolnoki ZöldErő csapata is, akik október 22. és 24. között igyekeztek annyi hulladékot összegyűjteni különböző pontokon, amennyit csak lehet.

Remekül indítottak

Pénteken délután hat emberrel vette kezdetét a háromnapos akció. A szorgos kezek összesen harminckét zsáknyi kommunális hulladékot gyűjtöttek össze a Vízpart körút környékén, illetve azt követően az Alcsiszigetre vezető kerékpárút mellett.

Erős volt a folytatás

A munka szombaton folytatódott. A tizenhat főre duzzadó csapat valamivel reggel 9 óra előtt, az Auchan-körforgalomnál gyülekezett, majd innen indultak tovább a közeli ártéri erdőhöz, illetve a Debreceni úti kerékpárút melletti területhez. Az érintett szakaszokon huszonkilenc zsáknyi hulladékot sikerült összegyűjteni, melyek között akadt gumiabroncs, televízió, porszívó, konyhai eszközök, feleslegessé vált ruhák, és még sok minden más.

Az önkéntesek a három nap során sokféle hulladékkal találkoztak
Fotó: Szolnoki ZöldErő Facebook oldala

Fantasztikusra sikerült a befejezés

A befejezőnap a Tiszaligeti buszmegálló melletti füves területnél kezdődött reggel 9 órakor. A csípős hidegben húszan gyűltek össze és néhány óra leforgása alatt hatvannégy zsáknyi kommunális szeméttől és mérhetetlen mennyiségű, zsákba nem szedhető egyéb hulladéktól (gumiabroncsok, fóliák, hűtőszekrény dobozok, edények, vödrök és sok egyéb más) szabadították meg a Mentetleni ártéri erdőt és a Százlábú-híd alatti területet. A csapat elmondása szerint ez a nap volt a csúcspont, egyben méltó lezárása a háromnapos programnak.

A ZöldErőből három olyan csapattag volt, aki mind a három nap szerepet vállalt a szemétszedésből.

Az önkéntesek a három nap során összesen százhuszonöt zsáknyi hulladékot gyűjtöttek, ennek a mennyiségnek minimum a kétharmada műanyag palack volt. Két nagy zsáknyi fémdoboz is összegyűlt, ezeket pénzzé teszik a csapat tagjai, a befolyó összeget pedig egy állatvédő szervezet számára ajánlják fel.

A csapat tagjai végezetül kérik a lakosságot, hogy használják a közeli hulladékudvarokat, ahol díjmentesen adhatják le a különféle hulladékokat. A Felső Szandai rétnél található bevásárlóközpont mellett szombatonként is lehetőség van erre.

Élmezőnyben végzett a Jászkunság

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán ismertette a szemétszedő akció pontos adatait. Elmondta, a változékony időjárás ellenére közel 1500 találkozási ponton több mint 90 ezer fő mintegy 1900 önkéntes csoportja dolgozott október 18. és 24. között. Az igényelt zsákok mennyisége alapján becsült, összesen akár 3000 tonna hulladékot november közepéig szállítják el a szolgáltatók.

A közösségi összefogást erősítő eseményen több mint félezer oktatási intézmény képviseltette magát, de a résztvevők között szép számmal akadtak munkahelyi közösségek, társadalmi szervezetek is. A legtöbb helyszínen és legnagyobb számban a főváros mellett Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben dolgoztak az önkéntesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában