JÁSZKUNSÁG

2021.10.04. 06:58

Viszik már a télire szánt tüzelőt, a felhasogatott akácfa a sláger

Egyre inkább benne járunk az őszben, hamarosan napi szinten elkél a fűtés a kihűlt lakásokban. Az előrelátóbbak már a meleg hónapokban elkezdik feltölteni a fáskamrát, de szep­tember, október táján már ajánlott annak is tüzelő után nézni, aki eddig nem gondolt a hideg hónapokra. A Tüzépektől már javában vásárolják a fűtéshez valót, leginkább a konyhakész tűzifát.

Kovács Berta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szolnoki Várady Tüzépnél rendszerint már augusztusban elkezdik a télre szánt tüzelő beszerzését.

Áremelkedésre számítani kell, hiányra viszont nem

– Ilyenkor észrevehető, hogy jobban fogy a tüzelő. Az előrelátóak már bevásárolnak, mire bejön a hideg. Egyelőre a tűzifa a legkelendőbb, leginkább azt veszik, ami már fel is van hasogatva – nyilatkozta hírportálunknak Várady Attila, a szolnoki Várady Tüzép vezetője.

– Eddig még tudtuk tartani a tavalyi árakat, de szeptember-október időszakában szokott lenni áremelkedés, így erre idén is számítani lehet a tűzifánál és a szénnél is. Jelenleg négyezer forint körül mozog a különféle tűzifák mázsája száz-kétszáz forintos különbségekkel.

Viszont nem valószínű, hogy hiány kialakul tűzifából.

Az is igaz azonban, hogy az import szén piaca kicsit döcögősen indul. A német brikett mázsája kilencezer forint felett van, a cseh szén hétezer–hétezer-négyszáz, a lengyel borsószén hatezer-ötszáz, a legmagasabb fűtőértékű fekete szén pedig kilencezer forint körül kapható. Szénből a lengyel és a cseh import fogy mostanság leginkább. A tűzifát már nagyobb tételben is vásárolnak, a szenet viszont két-három mázsánként viszik.

A Jászberényben, Jászapátin, Jászladányban és Besenyszögön egyaránt teleppel rendelkező Téba Tüzépen is észrevehető már, hogy nő az érdeklődés a tüzelő iránt.

Nehéz utánpótlást szerezni a lengyel importszénből

– Főként tűzifát vásárolnak, de veszegetik szenet és a lignitet is – tájékoztatta hírportálunkat Szőllősi Zoltán Tüzép-vezető.Akácot és kemény lombos tűzifát kisebb-nagyobb tételekben egyaránt vásárolnak. A hasogatott fa mázsája négyezer-kétszáz, a hasogatott bükk, tölgy és gyertyán pedig háromezer-ötszáz forint.

A Jászságban is kapható nagy kalóriájú lengyel szén, de cseh kocka- és diószén is, mint ahogyan cseh dara és német brikett is.

– A lengyel szénből nagyon nehéz elegendőt beszerezni, a bányák csak ütemezésre adnak szenet. Ha a megadott időponthoz képest negyed órával később ér oda a kocsi, már újra kell ütemeztetni. Emiatt nagy a bizonytalanság – mutatott rá a nehézségekre a Tüzép-vezető.

– Nyáron már rendeltünk valamennyit. Német brikettet is szereztünk be a szezonra, ennek azóta már emelkedett az ára, így az újabb beszerzést mi is kénytelenek vagyunk drágábban adni. A cseh barna kocka mázsája jelenleg ötezer-hétszáz forint. A fabrikett esetén is várható valamennyi emelkedés. Emiatt érdemes mielőbb tájékozódni a Tüzépeknél, és bevásárolni a fűtési szezonra! – hívta fel rá a figyelmet Szőllősi Zoltán, aki azt is elárulta, tőlük már néhány olyan önkormányzat is kért árajánlatot, melyek nem számíthatnak szociálistűzifa-támogatásra.

Tiszafüred vonzáskörzetében sokan már a nyáron gondoltak a fűtési szezonra.

A legolcsóbb lignit ára nem változott tavalyhoz képest

– Július végén, augusztus elején már beindult a tűzifavásárlás – számolt be róla Feren­czi Sándor, a Tisza-tói Tüzép-telep és Fészek Áruház igazgatója.

– Legjobban az akácot viszik – kuglizva és hasogatva is. A nagyobb mennyiségeket inkább korábban vásárolták, most öttől húsz mázsáig terjedő mennyiségeket vesznek inkább. Rendelkezünk megfelelő készlettel akácból és tölgyből is, felkészültünk a megnövekedett forgalomra. A folyamatos utánpótlás is biztosított. Mi barna szenet árulunk, aminek nagy a víztartalma, így ennek szeptembertől van igazán forgalma, erre készültünk. Jelentkeztek is már az első vevők. Folyamatosan biztosítani tudunk orosz barnaszenet és borsodi kockaszenet is.

Amivel gondunk van, az a lengyel szén utánpótlása, így jelenleg azzal a készlettel gazdálkodunk, amit sikerült nyáron betárolni.

Ferencz Sándor azt is elmondta, a tavalyihoz képest mind a tűzifa, mind a szén tíz-tizenöt százalékkal drágultak, a lignit ára viszont nem változott.

Tiszafüreden jelenleg akác tűzifát karikában, mázsánként négyezer-ötszáz, hasogatott formában négyezer-nyolcszáz forintért lehet venni, a tölgy háromezer-nyolcszáz, illetve négyezer-egyszáz forint. Lignitet már ezernyolcszáz forinttól kínálnak. A borsodi szén mázsája hatezer-hatszáz forint, a lengyel lángborsóé pedig – fűtőértéktől függően – akár kilencezer forint is lehet. Ráadásul a lengyel szén esetén még ezután is lehet számítani áremelkedésre.

Online is mindig legyünk éberek!

A megyei rendőr-főkapitányság a tűzifavásárlással kapcsolatos netes csalásokra figyelmeztet.

– Az ilyen átverések legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek az átutalt előleggel, vagy akár a teljes összeggel – részletezte Bálint F. Levente megyei rendőrségi sajtóreferens. Hozzátette: a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatok esetén legyünk elővigyázatosak, és soha ne utaljunk előre pénzt ismeretleneknek.

Köbméterenként vagy mázsánként? Érdemes odafigyelni adásvételkor

Tűzifát csak okosan! – ad tanácsot a vásárláshoz honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet szakemberi többek között azt javasolják, hogy a tűzifát lehetőleg még a nyár elején vegyük meg, hogy legyen ideje kiszáradni.

Azt is kiemelték, hogy inkább köbméterben mérve vásároljunk tüzelőt, így ugyanis könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, ráadásul nem befolyásolja azt a fa víztartalma sem.

Ha valaki mégis tömegre vásárol, figyelni kell, hogy kizárólag hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján állítsanak ki számlát.

Kérik, hogy lehetőleg csak legálisan működő értékesítőtől vásároljunk, aki a termékekre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít. Nem utolsósorban pedig győződjünk meg az adott egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról! – tanácsolja a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában