rangsor

2021.11.18. 11:28

A tiszafüredi ingatlanárak vezetik a megyei toplistát

A tavalyi árak alapján ismét elkészítette a legdrágább és legolcsóbb utcák rangsorát egy ingatlanokkal foglalkozó szakportál. Ebből kiderül, hogy megyénkben a tiszafüredi Pankotay Jósa György utcában kínálták a legmagasabb áron az ingatlanokat, míg a legkevesebb pénzért Mesterszálláson vásárolhattunk lakóházat. Megyénk legdrágább és legolcsóbb utcái között több mint tizenkilencszeres különbség mutatkozott az ingatlanárakban.

Czakó Nóra

Megyénkben tavaly a tiszafüredi Pankotay Jósa György utcában kínálták a legmagasabb áron az ingatlanokat

Fotó: Ujvári László

Nem történt változás a lista élén a megyei lakáspiacon. A 2019-es és a 2020-as eladási árak alapján is a tiszafüredi Pankotay Jósa György utca számított a legdrágábbnak a Jászkunságban – tudtuk meg Balogh Lászlótól, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől. Egy év alatt csak az átlagos négyzetméterárban történt változás, ami 623 ezer forintról 500 ezerre esett vissza.

Annak, aki a Pankotay Jósa György utcába szeretne költözni, a tavalyi eladási árak alapján ez egy átlagos, ötvenöt négyzetméteres ingatlan esetében több mint 27 és fél millió forintos kiadást jelenthet. Aki pedig nagyobb ingatlanra vágyik, annak még mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ez hetven négyzetméternél – ami nagyjából egy háromszobás lakásnak felel meg – meghaladhatja a 35 millió forintos vételárat.

Megyénkben tavaly a tiszafüredi Pankotay Jósa György utcában kínálták a legmagasabb áron az ingatlanokat
Fotó: Ujvári László

A 2020-as adatok szerint a második legdrágább utca megyénkben a tiszafüredi Kismuhi utca, ahol egy lakás átlagára 418 ezer forint négyzetméterenként. A dobogó harmadik fokát a 2018-as év aranyérmese, a jászberényi Réz Kálmán út foglalja el 377 ezer forintos négyzetméterenkénti vételárával. A negyedik, illetve ötödik helyen a szolnoki Dobó István és a Madách utca áll. A tíz legdrágább Jász-Nagykun-Szolnok megyei utca közül hat Szolnokon, kettő-kettő pedig Jászberényben és Tiszafüreden található a tavalyi ingatlaneladások alapján.

Az Ingatlan.com legfrissebb, a Központi Statisztikai Hivatal részletes adatain alapuló összeállításából az is kiderült, hogy legolcsóbban Mesterszálláson lehet hozzájutni ingatlanhoz, ahol 26 ezer forint körül alakul a négyzetméterár. A sorban pedig Kőtelek, Kuncsorba, Kunmadaras és Öcsöd következik. Egy évvel korábban, vagyis 2019-ben még Kisújszálláson, a Széchenyi utcában lehetett a legolcsóbban ingatlant vásárolni.

A portál több mint 525 ezer hirdetés alapján elkészítette az idei toplistát is a kínálatban szereplő lakóingatlanok utcáiról is. Eszerint megyénkben a legborsosabb áron a tiszafüredi Fő utcában lehet házat venni, négyzetméterenként 656 ezer forintos áron.

A friss adatok szerint a második legdrágább utca, a tavalyi évhez hasonlóan, a szolnoki Magyar utca, ahol egy lakás átlagára 590 ezer forint négyzetméterenként. A dobogó harmadik fokát a megyeszékhelyen található Kút utca foglalja el 549 ezer forintos négyzetméterenkénti vételárával. A negyedik, illetve ötödik helyen a Veres Péter és a Kertész utca áll. Érdekesség, hogy tavaly decemberben még az utóbbiban lehetett a legborsosabb áron házat venni. Jelenleg a legkevesebb pénzért a kunszentmártoni Nádor utcában juthatunk ingatlanhoz 31 ezer forintos négyzetméteráron, vagyis a legdrágább és legolcsóbb utcák között huszonegyszeres a különbség.

 

Országszerte és térségünkben is rendkívül nagyok a különbségek

Óriási az eltérés az ország és a megye legdrágább utcája között, hiszen 2020-ban hazánkban a legborsosabb áron a budapesti II. kerületben lévő Vérhalom téren kínáltak lakásokat, melyek átlagos négyzetméterára kétmillió forint volt. A 2019-es listavezető, az V. kerületben lévő Vörösmarty tér tavaly visszaszorult a második helyre a maga 1,4 millió forintos árával. Az országos toplista harmadik helyén a szintén V. kerületi Dorottya utca végzett 1,38 millió forintos összeggel, holott 2018-ban még listavezető volt, akkor 1,6 millió forintos négyzetméterárral.

A Budapesten kívüli rangsort holtversenyben a Győr-Moson-Sopron megyei – az osztrák határ közvetlen közelében lévő – Zsira és a fonyódi Fürdő utca vezeti, miután 1,08 millió forintos négyzetméterárat fizettek a vásárlók az ingatlanokért.

Tavaly a legolcsóbb lakóingatlanok a borsodi Rudabányán és a Bács-Kiskunban található Borgotán keltek el, itt a négyzetméterár 21 ezer forint volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2019-es nyolcvanszoros különbség tavaly százszorosra nőtt a legolcsóbb és legdrágább utcák között. Megyénkben ez az árkülönbség 2020-ban tizenkilencszeres, egy évvel korábban pedig tizenhétszeres volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában