galériával

2021.11.04. 11:31

Európa csúcsára táncolták magukat a tiszafüredi Veróczki-lányok

Gyermekkorában mindenki kipróbál valamilyen szabadidős tevékenységet, alkotóművészetet, hangszert, sportágat vagy tánctípust. Ritka azonban, ha valaki ezt a tevékenységet olyan szinten műveli, hogy azzal a kontinens legjobbjának számít.

Ujvári László

Veróczki Anett (balról), Ónodi Orsolya a lányok edzője, és Veróczki Ivett (jobbra)

Fotó: Ujvári László

Október 21. és 24. között rendezte meg a Magyar Látványtánc Sportszövetség Balatonfüreden a sportág Európa-bajnokságát, ahol a légfényesebben csillogó érem került a tiszafüredi ikerpár, Veróczki Anett és Veróczki Ivett nyakába. A Tiszafüredi Twirling és Táncstúdió fiatal táncosai felnőtt kategóriában lettek Európa-bajnokok.

– Tavasztól őszig tart a honi szövetség versenysorozata, melynek a végén kerül megrendezésre az Európa-bajnokság. Öt ország több száz csapatának részvételével zajlott a megmérettetés, minden kategóriában legalább három produkcióval – osztotta meg a részleteket lapunkkal Veróczki Anett. – Hajlamos vagyok arra, hogy túlságosan izgulok, ami könnyen eredményez rontást, megnöveli a táncban a hibázás lehetőségét. Örülök neki, hogy ezúttal sikerült felülkerekedni ezen – folytatta.

Tizennyolc évvel ezelőtt, még 2003-ban kezdtek táncolni, 2010 óta páros kategóriában is minden évben megméretik magukat. Pályafutásuk legjobb eredményének számít a Európa-bajnoki cím, mindketten erre a legbüszkébbek.

Már a felkészülés is összetettebb volt, mint egy hagyományos verseny előtt szokott lenni, ráadásul a járványhelyzet sem könnyítette meg a lányok és edzőjük dolgát.

– Az Európa-bajnokságra már különleges elemeket is be kellett gyakorolni, folyamatosan tökéletesítettük a táncot, külön-külön minden részletet. Nagy segítségünkre volt ebben a tánctanárunk, Ónodi Orsolya, akinek sokat köszönhetünk, a támogatásával könnyebben vettük az akadályokat – engedett betekintést a felkészülésbe Veróczki Ivett. – Az elmúlt másfél év különösen nehéz volt, mivel a járványhelyzet és az érvényben lévő korlátozások miatt nem tarthattuk meg a szokásos edzéseket, alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez – magyarázta.

A gyakorlás részben a digitális térbe költözött, otthon felvételeket készítettek, ezek alapján formált véleményt, javított és korrigált az edző, de nem egyszer át is mentek hozzá Hajdúszoboszlóra.

– Éppen a járványidőszakban kezdték el tanulni a lányok ezt a koreográfiát, kéthetente átjártak Hajdúszoboszlóra, hiszen a jelenlét, a közös munka nélkül nem lehet magas színvonalon elsajátítani a szükséges elemeket – kapcsolódott be a beszélgetésbe Ónodi Orsolya, az ikrek edzője.

– Hosszú felkészülési időszak volt, de a lányok kitartásának, szorgalmas munkájának köszönhetően meg lett a gyümölcse.

Fontos az ilyen produkciók előadásában a szimmetria, a tökéletesen időzített egyforma mozgás. Anett és Ivett nagyon hasonlítanak egymásra, ez az ő esetükben különleges lehetőséget hordoz, és ők ezt az előnyükre tudták fordítani – fogalmazott a művészeti vezető.

A munka természetesen nem áll meg, folyamatosak az edzések, az egyesület kisebb táncosai november közepén Debrecenben adnak számot tudásukról egy területi versenyen, ami azért fontos, mert az elmúlt másfél évben nem volt erre lehetőségük. Megtudtuk, hogy egy különleges produkcióval is készülnek, édesanyák és lányaik hamarosan együtt fognak közönség elé állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában