jászkunság

2021.11.01. 06:58

Így vásároljuk meg álmaink otthonát!

Egy ház, vagy lakás megvétele mindig rizikós, hiszen ki ne félne attól, hogy a megvásárlás után kiderül, mégsem volt olyan jó vétel, mint amire számítottunk? Ezért fontos, hogy a vásárlás előtt körültekintően vizsgáljuk át az ingatlant és annak iratait.

Várkonyi Rozália

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ordasi Ágnes építészt és belsőépítész tervezőt kérdeztük arról, szerinte mire figyeljünk oda, ha ingatlant szeretnénk vásárolni. A szakember szerint fontos, hogy tisztázzuk és összeírjuk az elvárásainkat, igényeinket.

– Ahogyan egy új ház tervezésekor is az első lépés a tervezési program rögzítése, így ilyenkor is nagyban megkönnyíthetjük a saját, illetve az esetlegesen segítségünkre lévő ingatlanos munkáját, ha tételesen összeszedjük, hogy milyen igényeink vannak az új ingatlan felé, legyen szó a helyiségek számáról, méretéről, elrendezéséről. Így már egy jelentős részét ki tudjuk szűrni a jelenleg szinte végtelennek tűnő ingatlankínálatnak – részletezte Ordasi Ágnes, aki hozzátette: a másik nagyon fontos tényező a lokalizáció kiválasztása, hiszen egy ingatlannál nem csak maga az épület a fontos, de a közérzetünket nagyban befolyásolja az azt körülvevő környezet is.

Felújított vagy felújítandó?

Ordasi Ágnestől azt is megkérdeztük, mit javasol, a felújított vagy inkább a felújítandó ingatlanok közt érdemes inkább keresgélni.

Ha felújítandó házat vásárolunk, a saját igényeink szerint alakíthatjuk

Fotó: Shutterstock

– Természetesen mindkét verziónak megvan a maga előnye és hátránya. Rengeteg időt és energiát spórolhatunk, ha találunk az ízlésünknek és igényeinknek megfelelő, teljeskörűen felújított ingatlant. Ebben az esetben viszont nehezebb dolgunk van a beépített anyagok ellenőrzésével, az esetleges, főleg régebbi építésű házaknál előforduló ügyes takarásokkal. Például egy vegyes falazatú, rosszul vízszigetelt ház penészedő falait nagyon könnyen el lehet rejteni a falak belső gipszkarton borításával, ami elsőre nagyon esztétikusnak tűnhet viszont rendkívüli egészségkárosító hatása lehet hosszútávon.

A szakember kiemelte, ha nem ódzkodunk a felújítástól akkor van lehetőségünk, hogy az ingatlant adottságaitól függően a saját igényeinkre és ízlésünkre szabjuk, meggyőződhetünk a beépített anyagok minőségéről.

Megfontoltan vásároljuk meg az ingatlant!

A szakember azt is elárulta, hogy milyen trükkökkel tudnak minket befolyásolni az ingatlanpiacon.

– Kutatások bizonyítják, hogy az emberek hamarabb megvásárolnak egy olyan ingatlant, ami például esztétikusan berendezett, ahol könnyebben el tudják képzelni a leendő családi életüket. Erre ma már egy külön tevékenységi kör fejlődött ki, melyet home staging-nek nevezünk. Ez a lakás eladásra való felkészítését jelenti, jelentősebb fejújítás nélkül. Ez esetben szakember segít a tulajdonosnak, hogy egy kis festéssel, lakberendezéssel, néhány csinos bútorral és profi fotókkal a legjobbat hozzák ki az ingatlanból, ami természetesen nagy segítség a tulajdonosnak és a vevőnek is, viszont jobb, ha tudjuk, hogy ezzel az ingatlan értéke is növekszik, ami a vevő pénztárcája szempontjából nem szerencsés.

Laikusként nehéz felmérni egy lelakottabb ingatlan esetén, hogy mit lehetne belőle kihozni,

de én arra bíztatok mindenkit, hogy ne ijedjünk meg a feladattól, még a vásárlás előtt keressünk fel egy építészt, belsőépítészt aki tud segíteni abban hogy milyen átalakítások kivitelezhetők a kiszemelt ingatlanban és egy vázlatterv, látványterv segítségével meg tudják mutatni, milyen végeredményre számíthatunk – részletezte.

Ordasi Ágnes

Fotó: Bús Csaba

Szintén nagyon fontos befolyásoló tényezők a hirdetésekben megjelenő fotók. Egy kis lakás esetén tipikus eszköz a nagylátószögű fotó, így sokkal tágasabb érzést kelt a fotón a szoba, mint amilyen valójában. Egy ügyes nézőpontból lehagyható a fotóról a környezet, ami szintén okozhat csalódást egy helyszíni bejárás esetén.

– Bár az idő mindig sürgető tényező ingatlanvásárlás esetén, de ne sajnáljuk rá, mindenképpen járjuk körül a kinézett ingatlant, akár többféle napszakban is, érdeklődjünk a lakókörnyezetről mielőtt beleugrunk egy vásárlásba – javasolja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában