Galériával

2021.11.15. 06:58

Kétméteres vázával emlékeznek az alkotóra Mezőtúron

Elkészült, a helyére került, és fel is avatták a nagykunsági város legújabb köztéri alkotását. Dr. Draskovits Dénes ötlete alapján, Takács Győző keramikus vezetésével valósult meg a terv: ezentúl monumentális amfora állít emléket Badár Balázs fazekasmesternek. A „Mezőtúr, a kerámia fővárosa” nevet viselő műalkotást mostantól minden helyi és a településen átutazó megcsodálhatja.

Rimóczi Ágnes

20211112 Mezőtúr badár balázs híres koronás vázájának háromszoros nagyságú másolata díszíti a város egyik terét. Dr. Draskovits Dénes korábbi polgármester kezdeményezésére Takács Győző művész úr és segítői hónapokon keresztül készítették el az alkotást. Fotó Mészáros János Új Néplap

– Különösen felemelő ez a pillanat számomra. Badár Balázs munkái ugyanis fontos helyet foglalnak el az életemben – emelte ki dr. Draskovits Dénes a minapi avatóünnepségen. A város korábbi polgármestere, műgyűjtő ötlete alapján összefogással valósult meg a terv, mely szerint egy Badár-váza alapján készített műalkotás díszítse a város egy pontját.

– Sok évvel ezelőtt nászajándékba kaptam egy koronás Badár-vázát, amit eltörtem. Pótoltam, és akkor kedvet kaptam a gyűjtéshez. Ma már számos darab ékesíti a gyűjteményemet, és arra gondoltam, hogy a várost is díszíthetné egy különös alkotás – elevenítette fel személyes élményét az ötletgazda.

Dr. Draskovits Dénes tavaly, Badár Balázs születésének százhatvanötödik évfordulóján kezdeményezte, hogy készüljön el a híres koronás váza nagyított mása. A város önkormányzata felkarolta a kezdeményezést, alkotónak felkérték Takács Győző keramikust, aki örömmel vállalta a feladatot.

– Megtiszteltetés volt számomra, és még különlegesebbé tette a munkát, hogy összefogással valósult meg – emelte ki az képzőművész, akit művészi munkájában közel húsz helyi alkotó segített.

A kulisszatitkokkal kapcsolatban kiderült, hogy a vázát – nagy mérete miatt – több darabban tudták elkészíteni. Érdekesség, hogy az égetés során zsugorodott az anyag, a kész darab így nagyjából tíz centiméterrel kisebb lett.

– A közeljövőben felkerül az alkotás elé, hogy kik dolgoztak rajta, ez még hiányzik. Ezzel együtt különleges a mai nap, lehetne ez a kerámia napja Mezőtúron! – tette hozzá a művész.

Az új köztéri alkotás a helyére került, mostantól bárki megcsodálhatja a volt főiskola előtti területen, a Petőfi téren. A frekventált helyszínnek köszönhetően azok is láthatják a város új ékkövét, aki csak áthalad a városon.

– Örülök, hogy olyan alkotás készült, ami az átutazók figyelmét is felhívja településünk értékeire. Köszönettel tartozunk Dras­ko­vits Dénesnek, aki vállalta az összköltségek nagy részét – fejezte ki háláját Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere. Rimóczi Ágnes

Miatta válhatott világhírűvé a honi agyagművesség

Az új köztéri alkotás Badár Balázs emlékére készült. A város híres fazekasmestere 1855. május 5-én született, a fazekasságot a településen tanulta Szappanos Imre korsósmesternél, majd 1878-tól önálló mesterként alkotott. Korai munkái mezőtúri használati cserépedények voltak. Stílusa a helybeli népi díszítés és a korai szecesszió egyéni ötvözete volt. Különös munkáival, vázáival, díszedényeivel a millenniumi kiállításon tűnt fel, ahol állami ezüstérmet nyert. Több külföldi kiállításon is részt vett és kapott kitüntetést: így Brüsszelben, Párizsban és Antwerpenben is. A magyar népies agyagművességet ő fejlesztette művészivé és tette világhírűvé. 1939. május 14-én hunyt el szülővárosában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában