Változás

2021.11.30. 17:28

Újra a besenyszögi önkormányzat lett a Vehiculum-Ház fenntartója

Újra önkormányzati fenntartásba került a besenyszögi Vehiculum-Ház. A közművelődési intézmény korábbi üzemeltetője szeptember 1-től kilenc év után már nem vállalta tovább a feladatokat. A munka viszont nem állt meg, számos iskolai és óvodai gyerekcsoport látogatja a különféle programokat.

P. Pusztai Nóra

Molnár Melinda (középen), a Vehiculum-Ház vezetője mutatta meg a felújított kocsit Prikler Szilvia Beatrixnak (balra) és Kmellár Viktóriának, a Szentendrei Skanzen munkatársainak

Fotó: P. Pusztai Nóra

Tizenöt évvel ezelőtt döntött úgy az önkormányzat, hogy egy muzeális intézményt hoz létre. A régi csendőrlaktanyát kapták meg helyszínül, a kiállított tárgyak jó részét a Nagykörűből visszakerült Bezzeg Imre-gyűjtemény adta. Az évek alatt a Vehiculum-Ház az egyházi iskola fenntartásába került, akik idén úgy döntöttek, ezt nem vállalják tovább.

– Kilenc év után lett újra önkormányzati az intézmény, a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár telephelyeként működünk – fogalmazott Molnár Melinda, a Vehiculum-Ház gyűjteményének vezetője.

Molnár Melinda (középen), a Vehiculum-Ház vezetője mutatta meg a felújított kocsit Prikler Szilvia Beatrixnak (balra) és Kmellár Viktóriának, a Szentendrei Skanzen munkatársainak
Fotó: P. Pusztai Nóra

Az óvodai és iskolai csoportok előtt a kapu a korábbiakhoz hasonlóan nyitva áll, a legkeresettebbek a fél- és egész napos múzeumpedagógiai programok, mely esetében a tematikát a látogatók választhatják meg.

– Mivel a buszközlekedés is kedvező, így a környékbeli településekről is szívesen érkeznek hozzánk – mondta.

Az évek alatt a terület is bővült, az önkormányzat megvásárolta a környékbeli portákat, a szomszédos épületből például tájház kialakítását tervezik.

– Az idei évben a kis gyümölcsöskertet kaptuk meg, ott is számos további lehetőség rejlik – tette hozzá.

A kiállítási tárgyak állapotának megóvása mellett azok folyamatos restaurálását tűzték ki célul. A négy éven át elnyert Kubinyi Ágoston-pályázatból minden alkalommal egy-két lóvontatású eszközt újítottak fel.

– Demonstrációs eszközöket is beszereztünk, a műlovat és a kiskocsit a gyerekek igencsak kedvelik – emelte ki.

Pénteken a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának munkatársai érkeztek a Szentendrei Skanzenből Besenyszögre, hogy szakmailag is megvizsgálják a munkát.

– A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben restaurált kocsikat tekintjük meg. Ezek kompozit tárgyak, ami azt jelenti, hogy többféle anyagból készülnek. A restauráláskor a fa festése és javítása, valamint a sérült lemezek cseréje az elsődleges feladat, a rozsdásodó fém alkatrészekre is figyelni kell. A mi feladatunk, hogy átnézzük, hogy szakmai szempontból, néprajzilag hiteles legyen az elvégzett munka – részletezte Prikler Szilvia Beatrix, néprajzos muzeológus.

A szabadtéri szín alatt kiállított tárgyak esetében a biológiai kártevőkre, így a rovarfertőzés veszélyére is ügyelni kell, ezért a műtárgyvédelmi állagmegóvás folyamatos Besenyszögön.

Az önkénteseknek is kedveskednek

Korábban közfoglalkoztatottak is dolgoztak a Vehiculum-Házban, ám március óta ők intézményi szakfeladat ellátásában nem vehetnek részt.

– Megkezdték a digitalizálást, de végül követhetetlenné vált a rendszer. Most egy informatikus önkéntesként segíti a munkánkat, és egy ingyenes szoftver, valamint keresőprogram használatával teszi átláthatóvá az anyagokat – mondta Molnár Melinda, a Vehiculum-Ház gyűjteményének vezetője. Hozzátette: nyáron terveztettek egy egyedi pólót, ezzel, valamint házi készítésű szörppel kedveskednek ezután önkéntes segítőiknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában