Képviselő-testületi ülés

2021.12.10. 06:55

Az orvosok pluszjuttatásáról és útfejlesztésekről is döntöttek Jászárokszálláson

Az Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság egyszeri ötmillió forintos támogatásáról, a köztisztviselők alapilletményének emeléséről és az orvosok többletdíjazásáról is döntött a képviselő-testület a napokban Jászárokszálláson. A decemberi ülésen egyebek mellett útfejlesztésekről és bringapark létrehozásáról is tárgyaltak.

Illés Anita

Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napirendi pontok megvitatása előtt az interpellációk sorában többek között a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák felújításával, járdaépítéssel, valamint a költségvetés hatékony előkészítésével és városüzemeltetéssel kapcsolatban fogalmaztak meg javaslatokat a képviselők.  A tanácskozáson részt vett Pócs János is.

A térség országgyűlési képviselője tájékoztatást adott a folyamatban lévő ügyekkel, fejlesztésekkel kapcsolatban. Elmondta, hogy kiemelt kormányzati támogatást kért a Gyóni utca és a Szentandrási utca burkolatfelújítására, az Örsi út és a Malom utca találkozásánál a járda közvilágítására és a közterület rendezésére. A polgármesterrel egyeztetve több mint százhúszmillió forint támogatási javaslatot nyújtottak be a kormányzat felé. Kérdésre válaszolva a honatya a Jászárokszállás és Pusztamonostor közötti út javításával kapcsolatban kiemelte, hogy vannak útszakaszok, amelyek még nem készültek el, de ezek a határidőben sem szerepeltek. 

Hozzátette: 

az egész útszakaszt a következő év végéig kell átadni. Szólt további fejlesztésekről is, a jászberényi elkerülő után megkezdődik a Jászberény és Hatvan közötti 32-es főút négysávossá történő kialakítása, valamint kerékpárutat is terveznek az útvonalon. 

A tanácskozáson egyhangúlag elfogadták a polgármesteri hivatal idei munkájáról, a törvényesség helyzetéről szóló beszámolót és a képviselő-testület jövő évi munkatervét. A két ülés között történt eseményekkel kapcsolatban Gergely Zoltán polgármester kiemelte, hogy összehívta a helyi operatív törzset, majd elrendelték a polgármesteri hivatal zárt ajtók melletti működését, a művelődési ház látogatását pedig védettségi igazolványhoz kötötték. A járványhelyzet miatt az Árokszállási Téli Esték programjai közül a nagyobb rendezvényeket lemondták. 

Rövid vita bontakozott ki arról, hogy hány százalékkal emeljék a köztisztviselők alapilletményét, végül a huszonöt százalékos emelésről döntöttek. A város idei gazdálkodása lehetővé teszi, hogy a háziorvosokat, fogorvosokat külön juttatásban részesítsék a veszélyhelyzetben végzett többletmunka és többletköltség miatt. A többlet-egészségügyi szolgáltatások díjazására bruttó hétszázötvenezer forintot szavaztak meg az orvosoknak, akik számla ellenében igényelhetik az összeg átutalását.  Döntöttek arról is, hogy pályázatot nyújtanak be bringapark kialakítására a Lengyel-tó elnevezésű területen.  

Támogatták a létszámhiánnyal küszködő tűzoltóságot

Napirendre tűzték az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság (ÖTP) támogatási kérelmét is, melyből kiderült, hogy az ősz folyamán egy tűzoltó beadta a felmondását, így jelenleg a gépjárművezetői pozíciót két fő helyett egy főállású és hétvégére két önkéntes tűzoltó bevonásával tudják megoldani. Egy új gépjárművezető képzése hónapokba telik, aminek a képzési költségei mellett az új kolléga bérköltségét is ki kell gazdálkodni, valamint a nem várt túlóra-kifizetéssel szintén kell számolni. A tűzoltóság havi államinormatíva-összege kétmillió-négyszázezer forint, amit hó elején kapnak meg, a havi bér- és járulékköltségük négymillió. Előre kell tervezniük, hogy a munkabérek kifizetésére minden hónap elejére maradjon fedezet. A következő időszak kiadásai és a parancsnokság gazdasági helyzetének stabilitása miatt ötmillió forint támogatási kérelemmel fordultak az önkormányzathoz, melyet jóváhagyott a képviselő-testület. 

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában