Képzés

2021.12.07. 15:16

Búvárfelkészítésen vettek részt a szolnoki katonák

Zárt téri merülésekre irányuló búvárfelkészítésen vettek részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, a Technical Diving International (TDI) magyar szervezete oktatóinak és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész búvárainak támogatásával.

Szoljon.hu

Forrás: honvedelem.hu

A kéthetes képzés során a dandár – előzetesen kiválogatott és kellő tapasztalattal rendelkező – búvár beosztású katonái elsajátították a zárt téri merülés alapjait, illetve értékes tapasztalatokat szereztek az ilyen jellegű búvárfeladatokkal kapcsolatban – számolt be a honvedelem.hu. A fő hangsúlyt az ilyenkor szükséges speciális, technikai búvárfelszerelés összeállítása és személyre szabása-, a megfelelő úszástechnika elsajátítása-, a vészhelyzeti eljárások begyakorlása, és a zárt térben történő megfelelő tájékozódás kapta.

A Szolnokon zajló kezdeti felkészítést követően, a merülések helyszínéül a több mint 32 kilométer hosszú kőbányai pincerendszer szolgált.

A területen a középkortól kezdve egészen a XIX. század végéig folyt bányászati tevékenység. Az 1838-as nagy pesti árvíz után a Margit híd, a Mátyás templom, a Halászbástya, a Citadella és az Operaház szintén az innen kitermelt mészkőből újultak meg. Ezt követően főként sörtároló pincéknek adtak otthont a járatok. A sörgyártás átalakulása miatt egyre kevesebb vizet szivattyúztak ki a területről, így annak jelentős része víz alá került, egykori gépházakat, munkaeszközöket és szerszámokat is beleértve.

Forrás: honvedelem.hu

Bár a különleges rendeltetésű dandár katonái feladatrendszerükből adódóan elsősorban kijuttatási módként alkalmazzák a búvárkodást, de a fent említett szélsőséges tényezők, a pszichológiai és fiziológiai megterhelés, valamint a képzés során

elsajátított technikák mind-mind olyan tapasztalatokkal szolgáltak, amelyek a későbbiekben jól hasznosíthatók kiképzéseik és feladataik végrehajtása során.

A kiképzés eredményességét alapvetően a három szervezet olajozott, közös munkája, illetve az oktatói csapat és az MH 1. HTHE tűzszerész búvárainak tapasztalata, segítőkészsége és nagyfokú együttműködése határozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában