Galériával

2021.12.11. 15:38

Fiatal alkotó szobra díszíti a szolnoki Ormos Imre Parkot

Már nem csak a sport, az egészség és a játék, hanem a művészet, a kultúra is részese a szolnoki Ormos Imre Park életének. Szombaton délelőtt ugyanis felavatták Tóth Anna Boglárka, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának Páros nevet viselő szobrát a park területén.

Czakó Nóra

A Páros nevet kapta az alkotás Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balazs

Számos fiatal is részt vett a szombati szoboravató ünnepségen, amely Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatójának köszöntőjével vette kezdetét. Ezután az alkotó, Tóth Anna Boglárka elmondta, hogy egy hallgatói pályázat keretében jöhetett létre a parkot díszítő műve.

– Pályamunkám megtervezésekor fontos volt számomra, hogy valamilyen módon visszautaljak a helyszín történetére, eredeti funkciójára, hiszen a volt tüdőkórház felújított parkjában állunk – fejtette ki a fiatal művész. – Ezért a forma kialakításánál az emberi légzőszerv alakját vettem alapul, viszont nem egy anatómiai modellt szerettem volna létrehozni, hanem egy olyan izgalmas, térbeli élményt, amelynél szabad asszociációk keletkezhetnek – részletezte.

Szalay Ferenc polgármester felidézte, hogy a park mellett épülő lakóövezet helyén állt egykor a tüdőkórház, ahol az évszázad elején nagy problémát okozó tbc-t próbálták kezelni.

Rengeteg embert gyógyítottak itt, és a felépülésük azon szakaszában, amikor friss levegőre volt szükségük, ezen a területen sétálgattak, ahol egy arborétumot hoztak létre 

– mondta a városvezető. 

– Nem csak tüdőkórház állt azonban ezen a területen. Szolnoknak mint katonavárosnak öt laktanyája volt, ebből kettő szovjet, és az egyik itt kapott helyet, amit mára lebontottunk és lakóparkká alakítottuk át. Amikor a védőoltások megjelenésével a tbc elmúlt, a park nagyon sokáig kihasználatlanul állt, ellepte a gaz és elvadult a növényzete, így nem lehetett használni. Majd egy pályázatnak köszönhetően létrejöhetett az Ormos Imre Park a város egy olyan térségében, amelynek korábban nem volt zöld felülete. Ahhoz azonban, hogy ezek a lakóparkok rendben legyenek, nagyon fontos, hogy olyan alkotásokkal töltsük meg ezeket, amiket szeretnek az emberek – fűzte hozzá.

Ez a park egy ékes példája annak, hogyan lehet rehabilitálni egy városrészt 

– hangsúlyozta dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő. – Itt együtt van mindaz, ami egy család szabadidejének eltöltéséhez, a kellemes együttléthez szükséges.

Szolnoknak határozott jövőképe van. A családok számára fontos a játszótér, hogy legyen sportolási lehetőség, hogy lehessen sétálni, beszélgetni, megpihenni. Ezek aprónak tűnő dolgok, de nagyon fontosak, és nem kérdés, hogy ebben a parkban a művészetnek is helye van. Egy másik metafora is eszembe jutott az új szoborról: ez lehetne a város tüdeje egy egészséges életmódot üzenő létesítménnyel.

Prof. dr. Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora arról beszélt, gyakran neki szegezik azt a kérdést, hogy hogyan tud az intézményük a duális képzésben részt venni.

– Mindig fejtörést okoz nekem a válasz, de most rá kell döbbennünk, hogy van rá mód, még pedig ilyenkor, amikor egy hallgatónk szobrát felavatják. Nekünk ez a duális képzés – világított rá a rektor. – A másik kérdés, amit gyakran feltesznek nekünk, hogy hogyan tudunk segíteni a hallgatókon, főleg a végzősökön, hogy megtalálják helyüket az életben és érvényesülni tudjanak. Erre is van mód, például a mai nap.

Ezután Tóth Anna Boglárka leleplezte szobrát az ünnepségen résztvevők szép számú csoportja előtt, majd Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti igazgatója bemutatta az alkotótelepet az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában