Helyi közélet

2021.12.12. 07:00

Szemléletformáló ismeretterjesztő kisfilm készült Szolnok klímahelyzetéről

Hartai Gergely

Egyre több az igényesen kialakított zöldterület a városban

Forrás: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balazs

A megyeszékhely klímastratégiájának kidolgozása című projekt kapcsán indított szemléletformáló sorozatot az önkormányzat, melynek célja a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek bővítése, alternatívák kínálása és ezek megismertetése. A programról a népszerű közösségi oldalon közzétett ismeretterjesztő videó, és egy „környezetvédelmi kisokos” segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szolnok klímaviszonyaival kapcsolatban megtudhattuk, hogy zöldövezetek szempontjából előnyös településnek számít a város. Számos zöldfelület, folyó, és szabad, nyitott tér található a környéken, melyek jelentősen akadályozzák a nagyobb településeken gyakori hőszigetek létrejöttét.

„A hősziget a városokban kialakuló mikroklimatikus, azaz kisebb területeken kialakuló jelenség. Lényege, hogy a burkolt városi terek hőmérséklete magasabb, mint a kevésbé burkolt, vagy növényekkel fedett területeké. Kialakulásához hozzájárul, hogy a burkolt felületek általában nem visszaverik, hanem elnyelik a hőt, növények híján a felszín nem párologtat, és az emberi tevékenységek, mint például a gépjárművek, gyárak extra hőt bocsátanak a környezetbe” – olvasható az ismertetőben. 

Az önkormányzat Facebook-oldalán szereplő figyelemfelhívó kezdeményezés videójából az is kiderül, hogy Szolnokon jelenleg huszonhat és fél kilométernyi kerékpárúton közlekedhetnek a lakók. A legfrissebb statisztikai adatok szerint pedig minden harmincadik helyi családi háznál található napelem-technológia. Az önkormányzati épületek korszerűsítését követően immár ezen intézményeken is alkalmazzák az energiahatékony megoldásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában