Támogatás

2022.01.31. 11:25

Jótékonysági esttel is segítik a bajba jutott kunmadarasi óvodát

A tavalyi év végén keletkezett tűz miatt az összes játék, textília és bútor károsodott a Kunmadarasi Összevont Óvodai Intézmény Manófalvi Óvodájában. Ezek pótlására felhívást tettek közzé a közösségi oldalon. Balogh Marianna polgármestertől megtudtuk: sok helyről ajánlottak fel nekik eszközöket, és egy jótékony est is lesz az óvodáért.

Daróczi Erzsébet

A koromtalanítás után lehet majd újrafesteni az óvoda falait – mondta Balogh Marianna (balra)

Forrás: Daróczi Erzsébet

– Hol tartanak a felújítással? 

– Folyamatban van az elektromos hálózat újravezetékelése, már kicseréltük a fűtési rendszert, túlestünk egy koromtalanításon – hétvégén egy szódabikarbónás technikával dolgoztak rajta – és ezután jöhet majd a festés-mázolás, illetve a laminált padlók cseréje. 

Eddig az önkormányzat 12 millió forintot fordított az óvoda felújítására, és beadtuk igényünket a vis maior támogatásra is. 

– Mit szólt hozzá, amikor R. Kárpáti Péter megkereste egy jótékony est ötletével? 

– Meglepődtem, hiszen ilyen összefogást még nem tapasztalt a település, nagyon köszönjük a színművész és barátainak a támogatását. Mi is igyekszünk, hogy minél sikeresebb legyen az est. Az óvodai intézmény közössége süteményekkel készül, és Ambrus Attila kerámiái mellett könyveket, CD-ket is lehet majd vásárolni. A befolyt összeg az intézmény számlájára fog kerülni. Galiné Selyem Melinda intézményvezetővel nem gondoltuk, hogy ilyen sokan megmozdulnak értünk, az ország minden részéből összefogtak az óvodák, nagyon sok helyről érkeztek már felajánlások (óvodai bútor, számítástechnikai eszköz, játék, fejlesztő anyag, textíliák). Elsők között adományozott az óvodának F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, amiért ugyancsak hálásak vagyunk. 

Az óvodában február 28-áig rendkívüli szünetet rendeltünk el, a szülőknek lehetőségük van arra, hogy addig a másik három tagóvodába hordják gyermekeiket. 

– Mikor lesz a jótékony est? 

– Március 4-én, a belépő- és támogatójegyek már kaphatóak a művelődési házban és az óvodai intézményben. A terem befogadó kapacitása 140 fő, a járványügyi szabályok értelmében az esten a maszk használata végig kötelező – szögezte le Balogh Marianna. 

– Hogyan értesült az óvodát ért kárról? – kérdeztük R. Kárpáti Péter színművészt, akit telefonon értünk utol. 

– Az interneten böngésztem a híreket, akkor láttam, hogy Kunmadarason kiégett egy óvoda, és a gyerekek összes játéka megsemmisült. Az ember nap mint nap olvas balesetekről, nehéz sorsú emberekről, de ez az óvodai történet különösen megérintett. Elképzeltem, hogy mi lett volna, ha az én gyerekeimmel történt volna ilyen, mikor óvodások voltak. Így a legtöbb, amit tehetünk, hogyha van rá lehetőségünk, segítsük őket, hiszen ők a következő generáció. Ezért azt gondoltam, hogy barátaimmal tennem kell valamit. Hála istennek, olyan kiváló művésztársakkal vagyok körülvéve, akikkel csináltam már a kunmadarasihoz hasonló jótékony estet. Gyűjtöttünk mosonmagyaróvári beteg kislánynak a gyógyszeres kezelésére, amikor Zala megyében leégett egy kultúrház, akkor annak, Tiszakécskén egy három gyereket nevelő fiatal párnak égett le a családi háza, ott is hívott a belső kötelesség – sorolta a művész. 

R. Kárpáti Péter Forrás: Daróczi Erzsébet
– Amikor Balogh Marianna polgármesterrel megtaláltuk az estre az időpontot, felhívtam a barátaimat, akik szó nélkül igent mondtak rá. Az est fővédnöke Győrfi Pál, a házigazdája én leszek. A műsorban fellép Békefi Viktória, Magyar Viki, Faragó András, Gergely Róbert, és kerámiáival ott lesz Ambrus Attila. A gálaműsor résztvevői a jegyük árával is támogatják a Manófalvi Óvodát, de lehet új játékokat is hozni az estre. Ambrus Attila egyedi kerámiáit is meg lehet majd vásárolni, de lesznek könyvek, CD-k is, az ezekből befolyt összeg ára szintén az óvodának megy. Remélem, az est végén tisztes összeget adhatunk át a polgármesternek és az intézményvezetőnek – bizakodott R. Kárpáti Péter.

Könyvírásra cserélte a színjátszást

– Márciusban jelenik meg az ötödik kötetem, melyben a halálközeli élményekről írok. Ez az a különös jelenség, amiről a klinikai halál állapotából visszatérők beszámolnak, ezt járom körül lélektani szempontok alapján. De örömmel forgatok televíziós nagyjátékfilmet, ha hívnak, ellenben színházat és szinkront már nem igazán csinálok, inkább rendezvényszervezőként működöm. Mivel a párom túrkevei, ismerem a Kunságot. Tetszik az emberek nagylelkűsége, nagyszerűsége, mosolya, kedvessége. A szívem egy darabját otthagytam a környéken, ami különösen kedves nekem, így várom a találkozást a vendégekkel Kunmadarason – mondta R. Kárpáti Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában