Segítik őket

2022.01.12. 06:55

Legkorábban márciusra hozhatják rendbe a kiégett kunmadarasi óvodát

Tűzeset történt a Kunmadarasi Összevont Óvoda és Bölcsőde Manófalvi Tagóvodájában a karácsony előtti hétvégén. A rá következő hétfőn elkezdték a koromtalanítást a harminchat kisgyermek nevelését biztosító épületben, így már még jobban láthatóak a károk. Azokról a helyszínen tájékozódtunk Balogh Marianna polgármesterrel és Galiné Selyem Melinda intézményvezetővel. 

Daróczi Erzsébet

Az óvoda falait fekete korom borítja. Balogh Marianna polgármester (balra) és Galiné Selyem Melinda intézményvezető bízik abban, hogy márciusban már minden visszatér a régi kerékvágásba

Forrás: Daróczi Erzsébet

– Amikor megtörtént a tűzeset, azt követően önkormányzatunk, mint fenntartó, azonnal vis maior kérelemmel fordult a Belügyminisztériumhoz. Holnap jön a szakértői bizottság felmérni a helyzetet – mondja Balogh Marianna, akitől megtudtuk, polgármestersége ideje alatt nem volt még önkormányzati intézményben káreset, s azt is, hogy mindegyik ingatlanuk biztosítva van. 

Az óvoda jelenlegi állapota alapján úgy látom, hogy ide márciusnál hamarabb a gyerekek sajnos nem fognak tudni visszajönni. 

– Biztosítottunk egy helyiséget, ahová a megmenthető bútorokat elhelyezhetik, illetve intézményvezető asszony felhívást tett közzé több platformon, s adománygyűjtésbe kezdtünk. Nagyon sok felajánlás érkezett már hozzám is, többek között a motorosok közössége, a Kunmadár rendezvények szervezői pénzadománnyal segítenek, de a művészvilágból is kerestek meg jótékonysági ügyben. Kértünk árajánlatokat a felújításra, egy karcagi cég ma elkezdte a koromtalanítást, utána kezdődhet a villamos hálózat helyreállítása, a festés, a mázolás, a burkolás. Vagyis nagyon sok munka van még előttünk, s ehhez anyagi források is kellenek – összegzi Balogh Marianna. 

– Az elsődleges szakértői vizsgálatok ismeretlennek állapították meg a tűz eredetét, a hatóság tűzvédelmi mulasztást nem állapított meg, az intézmény részéről a tűzmegelőzési dokumentumokat, illetve a karbantartási munkálatokat rendben találták – mondja Galiné Selyem Melinda intézményvezető. 

– A Manófalvi Tagóvoda két csoportjában három óvodapedagógus, két dajka és egy pedagógusasszisztens dolgozik. Mivel a szülők nem kérték más óvodákba gyermekeik elhelyezését, kollégáim most online, zárt csoportban osztanak meg játékos és fejlesztő feladatokat a szülőkkel. A fejlesztő és a gyógypedagógus a fejlesztéseket igénylő és az iskolába menő kilenc kisgyerekkel másik óvodában jelenleg is heti szinten foglalkozik. A szülők bármikor vihetik gyermeküket a másik három intézményünkbe, január végével azonban visszavárunk minden Manófalvi óvodást is a három óvodánkba, hiszen a folyamatos nevelés, fejlesztés a kicsik fejlődése szempontjából fontos – mondja a vezető.

Egy felhívást is közzétettek

A tűzeset utáni első sokkot követően, év elején adománygyűjtő felhívást tett közzé az intézmény vezetője. 

– Nem gondoltam, hogy egy országot megmozgat a felhívásom, ez lelkiekben sokat segít Széll Sándorné tagóvoda vezetőnek és kollégáinak. Szeretném megköszönni óvodáink mellett a környező, az ország más településein, sőt a határon túli óvodáknak is a segítséget, hiszen van, ahol gyűjtőpontokat szerveztek és egyben hozzák majd el az adományokat.

Vannak, akik postázzák, de jelentkeztek civil szervezetek, egyesületek, hátrányos helyzetű településeket támogató alapítványok, helyi és vidéki cégek, vállalkozások, magánszemélyek, de a művészvilágból is támogatók. 

– A felajánlásokból a fejlesztőeszközök pótlása megoldottnak látszik. A bútorokat, berendezési tárgyakat még nem kezdtük el begyűjteni, csak ha készen leszünk a festéssel, mázolással. A felújításhoz szükségünk volna festékekre, alapozókra, laminált padlóra, textilekre. A pakolásban nagy segítségünkre van az önkormányzati Madarasi Településellátó és Beruházó Szervezet, így remélem, márciusban már minden visszatér a régi kerékvágásba a Manófalvi Tagóvodában – mondja Galiné Selyem Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában