Törökszentmiklós

2022.02.18. 12:00

Futókör épül a törökszentmiklósi tónál, a fák miatt aggódnak a természetkedvelők

Tavaly decemberben nyújtott be pályázatot, majd idén nyert 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást a mikló­si önkormányzat az Országos Futópálya-építési Programban.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A hír vegyes fogadtatásra talált a lakosok körében. Sokan örülnek a lehetőségnek, de többen aggódnak a helyszín, vagyis a Csónakázó-tó környeze­te, illetve a közbiztonság miatt. – A Csónakázó-tó és környezete a városi strandfürdő és a mellette lévő kemping közvetlen közelében található. A településrendezési tervben zöldterületként szerepel, ami azt jelenti, hogy parkosítható területként hasznosítható. A korábbi években a terület részben a megfelelő kapacitás hiányában elhanyagolttá vált, illetve a tó vízösszetételének megváltozása miatt a horgászok is kevésbé látogatják. Az önkormányzat a terület fejlesztését tűzte ki célul, ennek első üteme a futókör és mellette egy gyalogos sétány kialakítása – indokolta a helyszín kiválasztását Markót Imre polgármester.

Mint mondta, az elmúlt hetekben történt tereprendezés – ami miatt többen is aggódtak – nincs összefüggésben a futókör kialakításával. – A fakivágás nem a futókör nyomvonalát, hanem jórészt a Tinóka-csatorna medervonalát érintette. Tarvágásról sem a cserjék, sem a fák esetében nincs szó, kizárólag a kiszáradt, korhadt fák kivágása történt meg, illetve olyan oldalhajtásoké, melynek következtében az élő, megmaradó törzs erősödhet. A munkálatokat a főkertész irányítja, a kivágható fákat ő jelöli ki – hangsúlyozta a városvezető. Mint mondta, a leendő futókör térvilágítást kap, és kamerákat is telepítenek a környékre, így a lakosok biztonsággal használhatják majd a nyolcszáz méteres rekortánpályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában