Segítség

2022.02.01. 17:25

Lakókocsit vásárolnának a szolnoki rokkantnyugdíjasnak

Jelenleg saját, rossz állapotú fáskamrájában húzza meg magát egy hatvankét éves szolnoki férfi, akinek a házát tavaly életveszélyessé nyilvánította a hatóság. Az épületet el is kezdték bontani, ám a vállalkozó félbehagyta a munkálatokat, a porta pedig ott maradt az építési törmelékkel és a ház torzójával. Nándor viszont a telkén szeretne maradni, ha lehet, a kamránál egy kicsit komfortosabb lakókocsiban.

Molnár-Révész Erika

Lendvai Nándor szolnoki lakosnak életveszélyessé nyilvánították a házát Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Nem szeretnék innen elmenni. Mindig is itt éltem, itt vannak a macskáim

– jelentette ki határozottan Nándor, miközben tetőcserepek, különböző építési hulladékok és néhány összegömbölyödött cirmos között lépdeltünk keresztül portája udvarán, Szolnok egyik külvárosi részén.

– Ott, a fészerben élek – mutatta a hátsó, rogyadozó kis épületet. Ebben, a félig lebontottban laktam, de tavaly kigyulladt, majd érkezett egy határozat, hogy életveszélyes, ezért le kell bontani – mesélte.

A telken valóban egy félig lebontott ház, hátrébb pedig egy düledező fáskamra áll. Ebben él most a hatvankét éves rokkantnyugdíjas. Nyolc-kilenc macskája van, nem akar tőlük megválni, pedig már felajánlották hogy menhelyre viszik az állatait, de ő ragaszkodik hozzájuk, hiszen mint mondja, már ezek a macskák jelentik számára a családot.

Nándi bácsi január közepe óta áll kapcsolatban a Humán Szolgáltató Központtal. Azt a jelzést kapta a központ, hogy életveszélyes ingatlanban lakik. Az ő tulajdona a ház és a telek, melyet nem szeretne elhagyni. Az épület bontását elrendelték, a költséget a külföldön élő rokona vállalta, viszont a bontást végző vállalkozó eltűnt, a munkálatok félbemaradtak.

A fedél nélkülieknek segítő Hajléktalannők Szolnok nevű közösségi oldal hirdetett számára gyűjtést, melyet mi is megosztottunk – mondta a helyszínen Tordáné Mátyus Emese, a Szolnok Segít Program koordinátora.

A rokkantnyugdíjas férfi számára azóta kályhát is szereztek, így most van fűtése és villanya is, víz viszont nincs. Félő, az egykori fáskamra teteje hamarosan beomlik, jelenleg belülről van megtámasztva.

Nándor húsz éven keresztül dolgozott közmunkásként, feladata a város buszmegállóinak rendben tartása volt. Ebből a munkakörből helyezték előnyugdíjba, mert egészségi állapota rosszabbodott. Jelenleg ötvennégy ezer forintos nyugdíjból él. Gyermeke, felesége nincs, testvérei is elhunytak. Egyetlen rokona van, de ő külföldön lakik

– mondta a férfi körülményeiről Bolye Brigitta a családsegítő szolgálat munkatársa.

A rokkantnyugdíjas férfi ragaszkodik saját telkéhez, életteréhez, állataihoz. Éppen ezért egy, a düledező fáskamrától kicsit komfortosabb lakókocsit vagy konténert szeretne, melynek segítségével saját portáján, vagyis otthonában maradhatna.

Ön is segíthet!

Egy olyan lakókocsi ára melyre Nándornak szüksége lenne, segítői szerint körülbelül ötszáz-hatszázezer forintba kerülhet. Kétféleképpen érkezhet a segítség, egyrészt akár lakókocsi formájában, vagy pénzbeli adományban, melyből lakókocsit tudnának vásárolni a rokkantnyugdíjas számára. Ha pénzzel szeretné támogatni a kezdeményezést, akkor a Humán Szolgáltató, OTP Banknál vezetett 11745004-15413422-10010000 számú bankszámlájára történő utalással teheti meg. A megjegyzés rovatba azt kell írni: „Nándi bácsi lakókocsijára”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában