Előadás

2022.03.10. 13:55

A honvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Benkő Tibor Szolnokon

A Márai Sándor Polgári Kör meghívására előadást tartott a megyeszékhelyen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A találkozón ismertette a honvédelem fontosságát és Magyarország szerepét a szomszédunkban zajló háborút illetően.

Köllő Judit

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Forrás: Mészáros János

A találkozón Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője elismerő szavakkal köszöntötte a megyeszékhelyre érkező honvédelmi minisztert.

– Az egyik legfontosabb értéke az itt élő családoknak a biztonság és a béke, ami jelen van Magyarországon – mondta dr. Kállai Mária. 

– Ennek fontos része és velejárója az a munka, amit dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter végez, hiszen számos fejlesztésben és támogatásban részesülhetünk általa. A sokrétű haderőfejlesztés is mutatja, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a magyar honvédség. Mindez azt is bizonyítja, hogy a szomszédban zajló háborúban országunknak a legnagyobb felelőssége, hogy minden erővel segítse azokat az embereket, akik nálunk keresnek menedéket.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter három éve tart országszerte előadásokat azzal a céllal, hogy ismertesse a honvédelmi haderő fejlesztésének szükségességét.

– A kormány és a honvédelem számos lépést tesz annak érdekében, hogy országunk és a magyar nép biztonságban legyen – hangsúlyozta. 

– Az aktualitását ennek most mégis az adja, hogy mi történik Ukrajnában, hiszen érezzük és tapasztaljuk ennek szörnyűségét az ország keleti részébe menekültek által. Az előadásom és a tájékoztató üzenete, hogy a magyar emberek érezzék, hogy a honvédség a békét és biztonságot szolgálja. Ezt hozzáértő és elhivatott katonák végzik, akiknek felkészültségében és tudásában bízhatunk.

Balról: Szalay Ferenc polgármester, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Forrás: Mészáros János

A honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta: köszönettel tartozik a szolnokiaknak, hiszen nem csak befogadják a katonai szervezeteket, hanem a katonák sajátjuknak érzik a várost és a hozzá tartozó környezetet is.

– Büszkék lehetünk védelmünkre, hiszen katonáink elsősorban saját feladatként tekintenek a honvédelemre – taglalta dr. Benkő Tibor. 

– Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nemrégiben nálunk járt Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) a legnagyobb elismeréssel méltatta a magyar katonák által elvégzett feladatot. Hiszen a honvédelmet nem külső erőktől várjuk, hanem saját feladatként tekintünk rá. Azonban a NATO tagságunk azt is bizonyítja, hogy kölcsönösen szükségünk van egymásra, ezért a szervezetnek Magyarországgal és Szlovákiával egyetemben kiemelkedő feladata van az ukrán térségben. Fontos számunkra, hogy megnyugtassuk az állampolgárokat, hogy a magyar emberek biztonsága és az országok közötti béke a legfontosabb. 

A katonák a saját bőrükön érzik és tapasztalják a missziós küldetéseken, hogy milyen az amikor egy ország elveszti a békét.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban hozzátette: a magyar katonák felkészültek minden eshetőségre, azonban ma az elsődleges feladat a humanitárius segítségnyújtás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan adottságokkal bírjunk, melyek a kihívásokat megfelelően kezelik, ezt a célt szolgálja például a Honvédelmi Haderőfejlesztési Program is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában