Megelőzés

2022.03.29. 11:25

Dr. Zacher Gábor is előadást tartott a mezőtúri drogprevenciós napon

Kinek a felelőssége, ha egy fiatal kipróbálja a drogot? Hogyan hat a szer az emberre, s miként alakul ki a függőség? Többek között ezekről a témákról hallhattak szakértő előadásokat azok a mezőtúri fiatalok, akik részt vettek a FICSAK Mezőtúr Alapítvány által szervezett drogprevenciós napon.

Rimóczi Ágnes

Dr. Zacher Gábor is előadást tartott

Forrás: Beküldött fotó

– Nagyon régóta készülünk erre az értékadó programra. Egyrészt azért, mert sajnos a mai világban bizony aktualitás ez a téma, másrészt pedig azért, mert korábban a járványhelyzet miatt nem tudtuk megtartani az eseményt. Külön öröm, hogy magas szakmai színvonalú előadásokat hallhattak a fiatalok – mondta el Pozderka-Korcsok Anita. 

 

A FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) Mezőtúr Alapítvány kurátorától megtudtuk, a szervezet pályázati támogatásból szervezte meg azt a drogprevenciós programot, melyen a városi- és a megyei rendőrkapitányság illetékesei, valamint dr. Zacher Gábor főorvos, a drogprevenció emblematikus képviselője szólt a résztvevő fiatalokhoz.
 

– Felső tagozatos általános-, valamint középiskolás diákoknak szerveztük a programot, melyen közel ezer fő vett részt. Örültünk, hogy azt láttuk, a gyerekek nagy része érdeklődéssel figyelte az előadásokat – tette hozzá a kurátor.
 

S így látta dr. Zacher Gábor is, ahogy az előadása után megemlítette, azt a néhány fiatalt leszámítva, akik a telefonjukat nyomkodták, figyelmesek és érdeklődőek voltak a mezőtúri iskolások.

S ha már a telefont szóba hoztam, erre is kitértem az előadásomban. Kábítószer, járvány, alkohol, dohányzás, online világ, függőségek, ezekről szóltam, azokról a dolgokról, melyek érinti a mai fiatalokat 

– emelte ki a főorvos. 

 

– Ez a kulcs, sok-sok információval kell ellátni a diákokat ahhoz, hogy ők jó döntéseket hozzanak. Mert őket hajtja a kíváncsiság, illetve olykor valamit pótolni akarnak, ezért nyúlnak bizonyos szerekhez. És itt nagyon fontos a szülők szerepe, beszélgetni kell velük, figyelni kell rájuk, meg kell tudni, hogy mi érdekli őket – hangsúlyozta a szakember.
 

Dr. Zacher Gábor előadásában beszélt a járványhelyzetről is. Elmondta, hogy a pandémia befolyásolta a függőségeket, több alkohol és nyugtatószer fogyott, az online világ jobban elragadta az embereket. Az alkalmi droghasználatot viszont csökkentette, hiszen nem voltak bulik, olyan események, melyeken ezekhez hozzá juthattak a fiatalok.

Az eseményen rendőrök is szót ejtettek a droghasználat veszélyeiről, a kábítószerek egészségre gyakorolt káros hatásairól, az általuk okozott elváltozásokról, valamint a fogyasztás és terjesztés büntetőjogi következményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában