Galériával

2022.03.30. 13:56

Huszonnégy gyermeknek biztosíthat átmeneti otthont a két épület Szolnokon

Gyermekek műsora színesítette a szolnoki Csecsemő- és Befogadó Otthon ünnepélyes átadóját szerdán délelőtt.

P. Pusztai Nóra

A Csecsemő- és Befogadó Otthon épületeinek az ünnepélyes átadása Fotó: Mészáros János

Még 6 évvel ezelőtt  jelent meg a pályázat, melynek keretében lehetőség adódott a gyermekotthonok korszerűsítésére, kapacitásbővítésre. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége is megragadta a lehetőséget, a Gyermekvárosban megépült Csecsemő- és Befogadó Otthont szerdán adták át.

 

Szolnok az együttműködés városa. A közösségépítés, gondoskodás kapcsán felmerülő kérdések esetén a megoldásokon gondolkodnak – hangsúlyozta beszédében Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

 

A két épületből álló komplexum közel 380 millió forintból épülhetett meg. Huszonnégy, családjukból kiemelt gyermeknek biztosíthatnak ezután helyet az intézményekben. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédében elmondta, az épület már a külsejével bizalmat ébreszt és megnyugvást tükröz. A befogadó otthon mindig egy állomás, ahol a kiemelt gyermek a sok trauma után azonnal, de átmeneti jelleggel szembesül a változással. Fontos tehát, milyen körülmények között fogadják a fiatalokat.

 

Magyarországon 23 ezren élnek a gyermekvédelmi rendszerben. Számunkra sem mindegy, hogy egy közepes méretű városnyi fiatal sorsa mi lesz. Közös felelősség, hogy felnőttként a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, rendezett körülmények között élhessenek – magyarázta.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő felelevenítette, milyen körülmények között dolgoztak a kiváló szakemberek eddig.

Felelős beruházás készült el. A csecsemőotthonban nyolc (0 és 3 év közötti), míg a befogadó otthonban tizenhat (3 és 18 év közötti) fiatalnak juthat hely. Fontos, hogy pont azok, akiknek nehézségeik vannak, a kiváló szakmai munka mellett a lehető legszebb környezetben legyenek

– fejtette ki, majd hozzátette, százhetvenkilenc millió forint Európai Uniós és 196 millió forint állami forrásból épülhettek az otthonok.

 

– Riadtan, félelemmel telve, bizonytalanul, szorongásokkal érkeznek ide, a lelkükben viszont ott a bizakodás és a remény, valamint a szeretet és kötődés iránti vágy.  Amikor belép egy gyerek a megújult épületbe, az első benyomás hat a megnyugvásra – emelte ki.

Szolnok egyik legfontosabb együttműködési színtere a kistérségi társulás. Az önkormányzati feladatok hatékony ellátására komoly rendszer épült.

A magas színvonalú szakosított ellátás mellett a települések életében meghatározó az együttműködés, mindig szem előtt tartva a hogyan továbbot – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

 

– A fejlesztés a városnak, megyének, de még az országnak is példát mutat, hogy hogyan kell gondoskodni azokról, akiknek szükségük van rá – szólt elismerően Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

 

Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta, hosszú folyamat eredménye a közös ünneplés.

 

– Közös volt az akarat, mindenki tudta, hogy a cél nemes, összefogással haladhatunk előre azért, hogy a gyerekek, akikért összefogunk méltó körülmények között élhessék a mindennapokat – részletezte beszédében.

 

A két új épületben 19 szakember dolgozik majd, képzésük garantálja felkészültségüket. Az ünnepség emlékfa ültetéssel, majd az épület bejárásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában