Beruházás

2022.03.11. 17:30

Nagyszabású fejlesztés kezdődhet a fegyverneki Szent Imre tér átalakításával

Több mint négyezer négyzetméter zöldfelület újulhat meg Fegyverneken, az önkormányzat ugyanis pályázatot nyújtott be, hogy végre a településnek is legyen igazi központja. A nagyszabású, régen vágyott fejlesztés megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik alpályázata nyújthat segítséget.

Molnár-Révész Erika

Ezt a régi, már menthetetlen ingatlant bontanák le a beruházás során, helyére nagy méretű, korszerű piaccsarnok épülne – mutatta Huber József, a Fegyverneki Mezőgazdasági, Városüzemeltetési és Fejlesztési Intézmény vezetője Fotó: Mészáros János

Ez a terület egyébként is Fegyvernek közepének számít – mutatta a tervezett városközpont helyét a Szent Imre téren Huber József, a Fegyverneki Mezőgazdasági, Városüzemeltetési és Fejlesztési Intézmény vezetője. A több száz éves településnek eddig nem volt kiépített főtere, ezért annak kialakítását már régóta szeretnék a helyiek. 

– Ez a Dózsa György úti ingatlan lenne az új központ déli határvonala. Az épület közel százéves, legutóbb szolgálati lakásként funkcionált. Ám már nagyon rossz statikai állapotban van, emellett régóta kihasználatlan, ezért lebontanánk. A helyére épülne a majdani piaccsarnok – számolt be a tervekről az intézményvezető. 

Mint mondta: a központi tér kialakítása az új piaccsarnok építése mellett parkosításból, új parkolók kialakításából és egyéb infrastrukturális fejlesztésekből állna. A terület északi részén egy nagy játszóteret alakítanának ki, mellette szabadtéri kondiparkkal. Hozzátette: a tervezett beruházás a közlekedésre is pozitív hatással lenne. 

– Bár némileg a korlátozott lesz itt az átmenő forgalom, hiszen úgymond sétálóutca jellegű terület lenne a jövőben, de a fő forgalom így is a Szent Erzsébet úton zajlik. A Dózsa György út ezzel párhuzamosan halad, ahol jelenleg is elenyésző az autós forgalom – hangsúlyozta. 

Mint megtudtuk: Fegyvernek ezen részén áll a legtöbb régi épület, így ez a terület valójában a település szíve. A fejlesztés során egyébként jelentős területen cserélnék le a térburkolatot, bővítenék a parkolóhelyek számát, továbbá új gyalogátkelőhelyeket alakítanának ki. Ezenfelül kerékpártárolókat helyeznének el, és az elektromos, illetve köztéri wifihálózatot is kiépítenék. Minderre az Élhető települések című alprogram nyújtana lehetőséget mintegy 350 millió forint értékben. 

A fejlesztés célja, hogy hozzájáruljon a lakosság és a fiatalok helyben maradásához, a gazdaságfejlesztéshez, valamint a település környezeti állapotának javításához, ezáltal pedig az élhetőség és a vonzerő növeléséhez.

A városközpont kialakítása során utcabútorokat, különböző eszközöket telepítenének a területre, ahol a növényzet is jelentős változásokon esne át. 

– Mintegy 4200 négyzetméter zöldfelület újulna meg a fejlesztések során. Ezen a környéken összesen 11 gazdasági, vállalkozási egység is üzemel, melyek működésére szintén hatással lenne a tervezett beruházás. További előnye a terület kiválasztásának, hogy lehetőséget teremt a közúti közösségi közlekedés színvonalának javítására is – tájékoztatta hírportálunkat Nardai Dániel projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában